Българската икономика губи 2.5 млрд. долара годишно от корупция

Българската икономика губи 2.5 млрд. долара годишно от корупция

Заради престъпност и корупция България е изгубила над 25 млрд. долара в периода 2003-2012 г., според доклад на неправителствената организация за финансова прозрачност Global Financial Integrity (GFI), разпространен късно в понеделник. Според документа в тези десет години нелегалните финансови потоци в българската икономика ежегодно са били по 2.535 млрд. долара..

Това поставя страната на 33-о място от общо 145 държави в класацията, оглавявана от Китай, следвана от Русия. Полша е единствената европейска държава, която се нарежда преди България в класацията с незаконните приходи от 5.312 млрд. долара средно годишно, или 17 място. Веднага след нас се нарежда Латвия със средно 2.49 млрд. долара годишни нелегално изкарани средства.

Топ 10 на най-губещите държави в периода

Китай - 1.25 трлн. долара

Русия - 973.86 млрд. долара

Мексико -514.26 млрд. долара

Индия - 439.59 млрд. долара

Малайзия - 394.87 млрд. долара

Саудитска Арабия -308.62 млрд. долара

Бразилия - 217.10 млрд. долара

Индонезия - 187.84 млрд. долара

Тайланд - 171.68 млрд. долара

Нигерия - 157.46 млрд. долара

Рекордните 991 милиарда долара нелегални финансови преводи и пари в брой са напуснали през 2012 г. десетки развиващи се и възникващи икономики в света Това е увеличение с почти 5% спрямо предходната година и ощетява най-вече някои от най-бедните райони на планетата, пише в доклада, цитиран от Дневник.бг.

Процесът се е развивал по-бързо, отколкото е растяла световната икономика. Държавите от групата БРИКС са били сред водещите източници на изнасяне на средства, придобити от престъпна дейност или корупция.

Авторите от GFI изчисляват, че от малко над 150 държави по света между 2003 г. и 2012 г. са били незаконно изнесени близо 6.6 трилиона долара. Като се отчете инфлацията, темпото на растеж на този поток е бил 9.4% годишно.

Това са трилион долара, които можеха да помогнат на тези икономики, да създадат работни места и да стабилизират обществените бюджети.

Президентът на GFI Реймънд Бейкър казва, че оценките са доста сдържани и въпреки това сумата е над 10 пъти по-голяма от общия обем на чуждестранната помощ, получавана от тези държави. Според него процесът се развива с тревожни темпове, като се има предвид, че преди по-малко от година - през 2003 г., нелегалните финансови потоци са обхващали около 297 млрд. долара.

В продължение на десетилетие най-големите средства, придобити от сенчест бизнес, престъпност и корупция, са излизали от Китай, Русия, Мексико, Индия и Малайзия.

Най-голямата щета е нанесена в Африка на юг от Сахара, където "мръсните пари" са достигнали средно 5.5% от БВП. Големи икономики като Република Южна Африка и Нигерия са сред 12-те водещи в света по обем на изнесени нелегални печалби.

Азия си остава недостижим лидер с 40.3% от всички "мръсни пари", но темпото е най-динамично в Близкия изток (24.2%) и Северна и Субсахарна Африка (13.2%).

Най-популярният метод - 78% от всички подобни преводи през 2012 г. - е документалната измама при внос и износ на стоки и услуги, чрез която не се плащат мита, акцизи и данъци.

Затова се смята, че най-елементарното начало за борба с този проблем е да се оборудват митниците с информация за световните пазарни цени. Според Бейкър една такава световна кампания би струвала само 300 милиона долара. По-големият проблем обаче си остават политическите и бизнес елити в тези държави, които не проявяват воля за такава промяна.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?