Анализ на Capital Economics:

Българската икономика не е конкуретноспособна, през 2013 растежът ще остане много слаб

Икономическият растеж в България ще се ускори, ако в страната се намалят заплатите и цените. Това се казва в анализ за развитието на България в следващите години, изготвен от лондонския център Capital Economics и цитиран от агенция "Блумбърг".

"Липсата на конкурентоспособност (на българската икономика) означава, че растежът ѝ ще остане изключително слаб в следващите години. Когато производството в България се върне към равнищата от преди кризата, икономиката може да е изгубила почти десетилетие на растеж."

Тази прогноза е на анализатори от лондонския център Capital Economics Ltd., цитирани от агенция "Блумбърг".

Според Нийл Шиъринг и Лиза Ермоленко ускоряването на този процес е възможно, ако се намалят заплатите и цените в страната.

БВП е с 5% под равнището си от пика през 2008 г. и ще се върне на това равнище чак през 2015г., се казва в анализа.

Икономистите посочват още, че валутният борд е надценил с около 10% българския лев, като се вземе предвид и инфлацията, а това допълнително пречи на износа.

За излизането от кризата на българската икономика пречат и връзките ѝ с някои от най-слабите икономики в еврозоната - за Гърция и Италия отива около 20% от износа, а компании от тези страни контролират половината от банковите активи в страната.

Шиъринг и Ермоленко допълват, че дори при замразяването на заплатите в публичния сектор, номиналният им брутен растеж от 2008 г. насам е достигнал 50%, докато цените са се повишили с 15%.

Два до три пъти по-бавен ще е растежът на българската икономика спрямо пиковата 2008 г. - прогнозата на Capital Economics за тази година е за стагнация и 2-3% ръст през 2014 г.

Ако намалят бюрокрацията и корупцията, в България биха могли да привлекат инвестиции, за да постигнат поне 3-4% годишен растеж в следващите 10 години, смятат анализаторите.

Споделяне

Още от Бизнес