Българската икономика продължава да губи конкурентоспособност

Българската икономика продължава да губи конкурентоспособност

Българската икономика упорито продължава да следва няколкогодишната тенденция да губи конкурентоспособност и според Годишника на световната конкурентоспособност за 2013 г. страната ни е паднала с три места надолу в класацията и вече е на 57-о място от 60 възможни.

От 38-о място през 2009 г., което е било най-доброто постижение за страната ни, сега след нас остават само Хърватия, Аржентина и Венецуела. Раздираната от тежка икономическа и финансова криза Гърция и Украйна, които през 2012 г. се класират след нас, сега ни изпреварват съответно с 54-о и 49-о място.

Данните бяха обявени в четвъртък от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) и потвърждават негативната тенденция за българските фирми, видна и от други подобни класации, където България също отстъпва позиции.

Класацията е една от най-внимателно следените от международни инвеститори и самото ни присъствие в нея говори добре за страната, но в последните години България очевидно отстъпва от позициите си, коментира Руслан Стефанов от ЦИД. Според него България не се е възползвала пълноценно от благоприятната конюнктура на икономически растеж до 2008 г., за да разреши свои дългосрочни проблеми и в годините на криза те са задълбочени.

Вече са свършили лесните лекарства за икономиката ни като сваляне на данъците, каза анализаторът.

Колегата му Мартин Цанов проблем за българския бизнес досега е бил оказваният от държавната администрация натиск върху фирмите за събиране на данъците, но това е пречило на работата на бизнеса.

Друга слабост, според него, е липсата на научноизследователската и образователната инфраструктура, както и лошото качество на публичните услуги. Отсега нататък бизнесът иска предвидимост, намаляване на административната тежест, добави от своя страна Стефанов.

Отличниците в класацията са САЩ, Швейцария, както и Хонг Конг, а сред най-добре представящите се икономики в Европа са още Швеция и Германия. "Губещите" са Великобритания, Франция, страните от Южна Европа, коментира Цанов.

За България показателите, които имат положително развитие, са намаляването на бюджетния дефицит, ниската инфлация, ръстът на български инвестиции в чужбина, а отрицателните тенденции са ръст на безработицата, социалното разслоение и по-ниския растеж на БВП от очакваното, посочи Цанов. Основно предимство на българската икономика остават ниските цени и данъци, но недостатъци са застаряването на населението, корупцията, усещането сред анкетираните представители на бизнеса за липса на справедливост, добави анализаторът, очертавайки резултатите от класацията.

Все пак от ЦИД очертават и известна положителна тенденция в създаването на български мултинационални компании чрез изнасяне на инвестиции и производство и в чужбина. Такива компании има във фармацията, електрониката и в по-тесни ниши за икономическо развитие като спортно катерене, парашутизъм и други, дават пример от центъра.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?