Българската кандидатура за ОИСР получи подкрепата на генералния й секретар

Румен Радев поиска дата за присъединяване

Българската кандидатура за ОИСР получи подкрепата на генералния й секретар

Генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия е изразил своята подкрепа за българската кандидатура на среща с премиера Бойко Борисов, съобщи в събота правителствената информационна служба

"Посочено беше, че страната ни се придържа към основните принципи на отворената пазарна икономика, демократичния плурализъм, воля за реформи и зачитането на правата на човека. Високо бяха оценени ускореният икономически растеж, ниската безработица, ниският външен дълг и почти нулев бюджетен дефицит," съобщиха от правителството. Гурия е приветствал и приемането от кабинета на пътна карта, в която са заложени дейности за ускоряване на подготовката за присъединяване към организацията.

Борисов е подчертал консенсуса в България по отношение на членството на страната ни в ОИСР. Той е посочил, че то се подкрепя както от основните политически сили, така и от работодателските и синдикалните организации.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е международна организация на развитите държави, която има за цел сътрудничество за намиране на решения на общите проблеми в икономическата и социалната сфера, в областта на околната среда, образованието и пазара на труда. Присъединяването на България към ОИСР е един от външнополитическите приоритети на правителството на Бойко Борисов.

ОИСР е наричана "клуба на богатите" и в нея участват 34 държави, в това число повечето държави са членове на ЕС. Страните-членки на ОИСР произвеждат около 60 % от световния БВП.

По-късно през деня среща с Гурия проведе и държавният глава Румен Радев. “България трябва да получи точна дата за присъединяване към ОИСР и тя трябва да бъде в най-обозримо бъдеще”, каза той след срещата си с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Обсъдихме българската кандидатура в организацията за налагане на добри търговски практики в доброто управление и в устойчивото развитие, каза Радев и добави, че диалогът с г-н Гурия е приятен, но не винаги е лесен.

"Членството в тази престижна организация е важен приоритет за България – това ще допринесе за повишаване на жизнения стандарт. Изложихме известните вече доводи за нашето приемане – всички ги знаем много добре. Запознах го и с дейностите ни като председател на съвета на ЕС. България не само полага усилия за по-добро сътрудничество между ЕС и ОИСР, но има и съществен принос за стабилизацията на региона на Западните Балкани и за утвърждаване на ценностите и принципите на ОИСР в Черноморския регион. Затова съм убеден, че получаването на покана за преговори за членство е важно, има своите регионални измерения, защото тя ще бъде сигнал за другите държави, че това е пътят, който трябва да се следва, и ще има голяма добавена стойност за Югоизточна Европа", каза още Радев. Той добави, че въпреки че още не е член на организацията, България вече прилага нейните стандарти.

"Подкрепяме готовността на България да се реформира и е чест да получим искане за кандидатстването ѝ в организацията", каза Анхел Гурия след среща с президента. "България вече е член на семейството на OИСР, защото в рамките на организацията България участва в 10 различни нейни инструмента. Така че въпросът дали вие сте втори или трети братовчед не е толкова важен, защото връзките стават все по-тесни. А по- тесните връзки означават, че сме се договорили да полагаме ежедневни усилия по новите инструменти, които са необходими. Защото извън момента, в който процедурите започнат нормално, има много други неща, които трябва да бъдат изпълнени така или иначе – работа по дейности като образование, здравеопазване, участие в различни дейности, свързани с научно-изследователската дейност, защита на конкуренцията и др. Така че има много теми, по които продължаваме да работим съвместно с България", каза още Гурия.

Той обясни, че процедурата започва с формално кандидатстване, след което се провеждат серия от обсъждания от членовете на ОИСР и те трябва да вземат решение, след като постигнат съгласие по между си.

Споделяне

Още по темата

Още от България