"Българската Коледа" събра 1.357 млн. лв

 Кадър от благотворителния концерт, излъчен на 25 декември от БНТ

Над 1.357 милона лева достигнаха даренията за осемнадесетото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа" след края на традиционния благотворителен концерт, който се излъчи в ефира на БНР и БНТ в празничната вечер на Рождество Христово.

Изпратени са 235 000 дарителски SMS на номер 1117 и гласови обаждания на 0900 1117 от началото на кампанията, която беше обявена от президента Румен Радев в началото на декември. В дарителската банкова сметка на инициативата са постъпили над  1 078 000 лв., a 44 000 лв. са дарени чрез системата ePay.bg, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Участниците в концерта, който тази година за първи път бе излъчен на запис, се обединиха около каузата "Заедно за децата с хронични заболявания". За да им помогне, "Българската Коледа" има за цел да осигури съвременна високотехнологична апаратура за детски клиники и отделения в цялата страна.

Със събраните средства ще бъдат подкрепени диагностиката, лечението и рехабилитацията на децата.

От прессекретариата на държавния глава припомнят, че 18-ото издание на благотворителната инициатива ще продължи до края на ноември 2021 година.

Заявления за подпомагане на деца се приемат през цялата година.

Желаещите да дарят средства могат да го правят целогодишно чрез SMS на 1117, с банков превод, чрез сайта www.bgkoleda.bg и системата ePay.bg.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?