“Българската Коледа“ тази година е в подкрепа на “спасения детски живот“

“В подкрепа на спасения детски живот“ е темата на 15-то издание на инициативата “Българската Коледа”, чието начало беше дадено в петък от президента Румен Радев в университетската болница “Свети Георги“ в Пловдив. Благотворителната инициатива се провежда от 2003 година насам под патронажа на президентската институция.

“Новите методи на лечение позволяват ранна диагностика на тежки заболявания и ефективно лечение, което води до спасяване на живот, но спасеният детски живот много често изисква продължителни грижи. Поддържането на здравето на тези деца налага продължителни усилия и е голямо предизвикателство и за лекарите, и за семействата на болните деца“, разясни Радев темата на тазгодишното издание на “Българската Коледа“.

“Българската Коледа не е просто дарителска кампания, а нещо много по-голямо. Тя ни дава вярата и усещането, че живеем в цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности. Тя споява различни социални слоеве и инвестира в нашия най-голям капитал – здравето на нашите деца“, каза президентът.

Той посочи, че е избрал да даде началото на 15-тото издание на инициативата в болница “Свети Георги“, защото това е едно от водещите лечебни заведения в страната, което прилага съвременна и комплексна диагностика и се развива терапевтична, преподавателска и научно-изследователска дейност.

“Мисля, че точно тук, където годишно се прилагат грижи за хиляди български деца, нашият призив ще бъде по-силен и по-истински, защото “Българската Коледа” е израз на надежда за бъдещето ни като нация и като държава и успява да обедини хора с различни професии, социално положение и образование около една обществено значима кауза”, каза още Радев.

Президентът благодари на всички лекари и медицински работници, които работят с инициативата “Българската Коледа“ за техния труд, за грижите, които полагат за децата, както и за надеждата и доверието, които носи тяхната работа.

“Зад тази инициатива стоят хиляди българи – учредители, дарители, известни личности и медии, но успехът на една дарителска инициатива и най-вече доверието в нея зависят основно от хората, които са в края на дарителския процес и това сте вие – лекарите”, заяви Радев.

Приключилата на 30 ноември т.г. кампания 2016/2017 г. на „Българската Коледа”, посветена на децата с тежки хронични заболявания, успя да събере  2 650 000 лв., с които са подпомогнати 474 деца със сумата от над 700 000 лв. и е дарена медицинска апаратура за 30 лечебни заведения от цялата страна – университетски и многопрофилни болници за активно лечение на обща стойност 1 800 000 лв.

“С тази апаратура ще могат да се прилагат съвременни методи за навременна и прецизна диагностика и оптимално лечение. Всичко това е резултат от хуманността и съпричастността на хиляди българи, които дариха за децата на България”, съобщи Радев

По-късно президентът се запозна с интензивния сектор и кувьозите в отделение “Неонатология” и отделение “Детска хирургия” в болницата. Той бе придружаван от съпругата си Десислава Радева и здравния министър Кирил Ананиев. 

Споделяне

Още от България