Българската медийна коалиция няма да номинира шефове на БНТ и БНР

Българската медийна коалиция (БМК) е решила да не номинира кандидати в конкурсите за генерални директори на Българската национална телевизия (БНТ) и Българското национално радио (БНР). Това се казва в официална позиция на БМК във връзка с обявените процедури от Съвета за електронни медии (СЕМ).

В началото на месеца СЕМ стартира процедурата за избор на генерални директори на БНТ и БНР. Документите ще се приемат до 30 април. Събеседването с тримата одобрени кандидати и изборът на генерален директор на БНТ ще бъде на 14 май, а на БНР - на 21 май. СЕМ обяви конкурс за нов генерален директор на БНТ, въпреки че предсрочно отстраненият Кирил Гоцев обжалва решението на медийните надзорници пред съда.

Според БМК досегашните действия на регулаторния орган не създават условия за провеждането на честен конкурс за генерални директори в двете национални медии.

"Безпринципните, а в определени случаи и противозаконни действия на СЕМ при освобождаването и назначаването на генералните директори на БНТ, както и отказът му от правомощия при очевидни нарушения от страна на медиата, са свалили под критичния минимум общественото доверие към него и не създават предпоставки за честен конкурс", се казва в позицията на БМК.

Според коалицията има риск да се легитимира избор, който обслужва корпоративни интереси. Декоративната функция, отредена на професионалните и неправителствените организации в сектора личи дори само от факта, че в конкурсната процедура присъствието им е предварително обезценено - може с тях, може и без тях, отбелязват от медийната коалиция.

БМК посочва, че активно работи за ревизия на медийния закон, която да даде реално място на гражданското общество в медийната регулация и да смени модела на БНТ, така че тя най-после да се превърне в обществена медиа. Възпроизводството на сегашната ситуация ще институционализира проточилата се криза, смятат от БМК. Още преди десетина дни от коалицията призоваха СЕМ да не бърза с избора на нов генерален директор, докато не бъде променено медийното законодателство.

Според медийната коалиция ситуацията в БНР е различна, защото журналистическата колегия там е доказала способността си сама да защитава свободата на словото. Затова ако тя се обедини около кандидат за генерален директор на БНР, е възможно медийната коалиция да го подкрепи.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?