Българската престъпност е с годишен доход от 4-5 млрд. лева

Българската престъпност генерира годишни приходи в размер между 4 и 5 милиарда лева основно от продажба и трафик на наркотици, контрабанда на цигари, проституция и източване на ДДС. Това показва изследване на Центъра за изследване на демокрация (ЦИД), публикувано във вторник.

От ЦИД посочват, че в по-широк смисъл като пране на пари може да се разбира и купуването на избори.

Според неправителствената организация сивата и черната икономика в страната са в размер на около 30% от брутния вътрешен продукт, което допринася за огромните количества "изпрани" пари всяка година.

Въпреки това през 2009 година прокуратурата е образувала едва 24 дела за пране на пари. Статистиката все пак показва увеличение на активността на властите по този вид престъпност. През 2004 година от държавното обвинение е заведено само едно дело.

Експертът в ЦИД Тихомир Безлов коментира, че в България финансовият пазар е относително малък, което дава шанс на държавата да преследва този вид престъпления, ако има желание за това.

"В много от случаите следите са неизтриваеми. Въпреки това в МВР има разбиране, че престъплението е сложно и заради това по него се избягва да се работи", добави Безлов.

Той заяви, че адвокатите и нотариусите също не са спомогнали при разкриването на прането на пари с недвижими имоти. През миналата година има подаден само един сигнал от този вид източници със съмнения за изпиране на пари.

Директорът на ЦИД Огнян Шентов каза, че проблемът с прането на пари за страната ни е заплаха за националната сигурност заради общата слабост на държавните институции и правоохранителните органи.

Той допълни, че голяма част от парите се реинвестират в политически проекти, което засяга устоите на политическата система на страната.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?