Българската "Сирма Груп" разширява бизнеса си с офис в Ню Йорк

Българската "Сирма Груп" разширява бизнеса си с офис в Ню Йорк

Българската софтуерна компания "Сирма Груп Холдинг АД" инвестира част от набраните в края на миналата година на Българската фондова борса средства в учредяване на дружество в САЩ, което ще е ключово за развитието на продажбите ѝ на американския пазар. Това съобщиха от дружеството, което е една от най-големите софтуерни групи в Югоизточна Европа.

Холдингът набра от финансовия пазар у нас 11.4 млн. лв. нов капитал, от които 2 млн. долара сега се предоставят на новото дружество в САЩ – "Сирма Груп Инк" (Sirma Group Inc), което на първия етап от развитието си ще се концентрира върху увеличаването на продажбите на американския и близките пазари чрез изграждане на силен екип от търговци, с които групата да стъпи уверено и на източния бряг на САЩ.

Изпълнителен директор на базираното в Ню Йорк дружество ще Явор Джонев, който е сред съоснователите на "Сирма Груп Холдинг". Той и Цветан Алексиев ще отговарят за операциите на дружеството. В съвета на директорите влиза още Атанас Киряков.

Идеята е да се надградят позициите на дружествата "Сирма Салюшънс" (Sirma Solutions), "ЕнгВю Системс" (EngView Systems), "Онтотекст" (Ontotext) и "Сирма Ай Ти Ти" (Sirma ITT). Сред техните клиенти в региона вече са Националната галерия на САЩ, министерствата на отбраната и на здравеопазването на САЩ, водещото издателство на научна литература John Wiley & Sons, Quality Vision International (глобален лидер във видеоизмервателното оборудване), Централната изборна комисия на Канада и Министерството на природните ресурси на Канада. Фокусът върху западните щати ще се поеме от сегашния офис в Айдахо, който дългогодишно се ръководи от Деян Ненов, допълват от компанията.

Сред другите инвестиции на "Сирма" ще бъдат повишаване на производствения капацитет на "Сирма Салушънс" в София и регионалните офиси, както и отделяне от това дружество на фирмата "Лоякс" (Loyax) като самостоятелна фирма. Тя, освен че ще доразвива платформата за управление на лоялни програми, ще предлага и консултантска дейност в тази сфера.

"Лоякс" вече има изградена партньорска мрежа в страни от Европа, Азия, Африка, Близкия Изток и Латинска Америка, като платформата е лицензирана и за маркетингови агенции в Сингапур, Нигерия, Катар и Гваделупа, обслужващи десетки малки и средни бизнеси в изграждането на лоялните им стратегии. Благодарение на съвместните усилия на нейния екип и партньорите ѝ, платформата Лоякс е внедрена в няколко търговски центрове, казина и търговски вериги. в "Лоякс" ще отидат технически и маркетинг специалисти с най-голям принос и опит към проекта до момента. Общият размер на инвестицията в "Сирма Салюшънс" е 1 милион лева, от които 500 хил. лева предназначени за инвестиция в "Лоякс".

"Правим и множество по-малки инвестиции, които бяхме предвидили, за да ускорим растежа и капацитета на текущите екипи, за да имаме възможност да поемем новия бизнес и увеличим оборотите според плана“, коментира Цветан Алексиев.

Холдингът ще финансира с 500 хиляди лева и "Сирма Ай Ти Ти", която успешно внедрява решението си за интелигентно управление на процеси и документи в няколко институции и корпорации в САЩ. Групата е в процес и на подбор на дружества за придобиване със синергия към текущите бизнес вертикали, за което са предвидени част от средствата от публичното предлагане, допълват още от "Сирма".

Холдинговата компания е с над 23 годишна история. В групата работят над 300 опитни софтуерни специалисти, които са реализирали стотици успешни проекти на пет континента.

"Сирма" има експертиза и дългосрочни клиенти в някои от най-иновативните сфери на софтуерната индустрия: семантични технологии, мобилни приложения, ERP (Enterprise Resource Planning), BI (Business Intelligence), финансови, банкови и разплащателни услуги, електронно правителство. Клиенти на групата са международни компании като британската медийна група ББС, информационните агенции РА – Прес асосиейшън ( Press Association) и Блумбърг (Blumberg", компанията "Астра Зенека" (Astra Zenneca), технологичната "Ай Би ем" (IBM), Британския музей и много други. Фирми на "Сирма" са разработвали многобройни проекти за правителствата на България, САЩ, Канада, Великобритания.

Споделяне

Още от Бизнес