Българската църква свари и освети миро за осми път в историята си

За осми път в историята на Българската православна църква Българската патриаршия свари и освети миро. Освещаването е станало по време на Василиевата Света литургия за Велики Четвъртък, водена от патриарх Неофит в катедралата "Св. Александър Невски", съобщиха от Светия Синод.

Патриархът е прочел и надлежните молитви и благословил седемте съда, в които се съхранява Светото миро. Епископ Герасим е прибавил към него и част от мирото, съхранявано в алабастрения съд, подарен на Българската православна църква от Вселенската патриаршия през 1945 г., когато е вдигната седемдесетгодишната схизма над Българската екзархия.

"И днес, заедно с цялата Църква, ние свеждаме глави пред дивното божествено смирение на Спасителя, Който сам уми нозете на Своите ученици, и заедно с апостолите, Го следваме в Гетсиманската градина - в часа на Неговата скръб и в страшния миг на предателството. Прекланяме се пред тайнството на божественото домостроителство и в преклонението си, отново и отново, изповядваме верността си към Христа и молим: "На Твоята Тайна вечеря за участник ме приеми днес, Сине Божий; защото не ще издам на Твоите врагове тайната, нито целувка ще Ти дам като Юда, но като разбойника Те изповядвам: спомни си за мене, Господи, кога дойдеш в царството Си", е казал в словото си патриарх Неофит.

Той е припомнил и това, че мирото "църквата използва във всички важни и решаващи моменти от своя живот". То е неотменим елемент при освещаването на Светата трапеза, която на езика на Църквата символизира гроба, в който е погребан и от който след три дни възкръсна Спасителят.

След това митрополитите са пренесли съдовете с вече осветеното миро в Синодалната палата, където ще бъдат съхранявани.

В най-новата си история БПЦ получава правото сама да вари и освещава миро през 1945 г. - след вдигането на наложената ѝ схизма. Нашата Църква не закъснява да се възползва от това свое право. Първото варене на миро е през 1950 г., а следващите са през 1961, 1974, 1988, 1995, 2002 и 2009 г.

Варенето на миро е дълъг и сложен процес, който продължава три седмици и половина. Започва на Неделя Кръстопоклонна и приключва с освещаването на мирото на Велики Четвъртък. Основните съставки в мирото са чист зехтин и чисто бяло гроздово вино, към които се прибавят над 30 различни видове ароматни билки, благовонни масла и смоли в строго определено съотношение и начин на приготовление. Мирото се вари от духовници при непрекъснато бъркане и при непрестанното четене на Новия Завет в продължение на три дни. Началото на варенето задължително се поставя от партиарха, който извършва и освещаването на новото миро.

След пренасянето на съдовете с новото миро в Синодалната палата, патриарх Неофит заяви, че досега Българската църква не е споделяла от своето Свето миро с други църкви, но ако Македонската църква поиска, въпросът ще бъде обсъден.

За настъпващия Великден, главата на Българската православна църква пожела на българите да се радват на хубавите църковни празници, на народните празници и да бъдат убедени, че Бог ни закриля и че с нашите скромни молитви, ще даде щастие на българския народ.

Споделяне

Още от Общество

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?