Българската църква в Берлин получи 300 хил. лв. от кабинета за разширяване

Българската църква в Берлин

Правителството отпусна 350 000 лв. за ремонт на българската църква в Берлин и на Гигинския манастир, съобщи правителствената информационна служба.

За катедралния храм на Западно и Средноевропейската епархия "Св. цар Борис Покръстител" в Берлин са предвидени 300 000 лв. С парите ще се увеличи капацитетът за осигуряване на подслон и храна на българи, изпаднали в беда зад граница.

Средствата се осигуряват след среща миналата седмица на министър-председателя Бойко Борисов със Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и омбудсмана Мая Манолова, обясниха от правителствената пресслужба. По време на разговора владиката  представил и плановете си за разширяване на дейността на енорийския център към храма, който към момента успява да осигури подслон на 400 - 500 българи годишно, а след ремонта ще може да помага на 1300 - 1500 наши сънародници.

"Така центърът ще започне да изпълнява в пълнота мисията си за обгрижване на нашите сънародници“, посочи митрополит Антоний.

Енорийският център се намира в криптата на храма и се състои от зала за провеждане на обучителни семинари, която ще започне да се използва за социална трапезария, малка библиотека, канцелария и спално помещение със санитарен възел.

След ремонта ще бъдат назначени трима души, които да се грижат за изпадналите в беда наши сънародници, както и да им осигуряват медицинска и социална помощ.

Останалите 50 000 лв. са за строителни дейности в Църногорския манастир "Св. Св. Безсребърници и Чудотворци Козма и Дамян" в село Гигинци.

Споделяне

Още от България