Българската връзка в сръбския шпионски скандал - "патица за отвличане на вниманието"

Белград разкри руска намеса, но смята, че Путин не е знаел за нея

Българската връзка в сръбския шпионски скандал - "патица за отвличане на вниманието"

България ще поиска обяснения от Белград по дипломатически път заради изказването на близък до президента Александър Вучич депутат, който отправи обвинения срещу страната ни, съобщи външният министър Екатерина Захариева пред Нова телевизия по повод твърдението на председателя на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун, че София е свързана с шпионския скандал, който тресе западната ни съседка от няколко дни.

"Чух се с посланика ни в Белград Радко Влайков. Постоянно получаваме информация от там. Най-вероятно ще извикаме сръбския посланик на ниво директор", каза Захариева.

Тя се надява, че казаното от Милован Дрецун, че България има мощно разузнавателно присъствие в Сърбия, е лична позиция на сръбския депутат, а не официална.

"Тези нелепи обвинения по никакъв начин не отговарят на добрия дух, който съществува в отношенията между двете държави", каза Захариева.

Тя напомни на Белград, че София е един от най-големите поддръжници на сръбската евроинтеграция.

"На разпространеното видео аз не виждам български разузнавач да вербува сръбски висши офицери. Това го прави друга страна. Нека не прехвърлят нещата от болната на здравата глава. Вчера излязохме с изявление, че няма нищо вярно в тези твърдения. България винаги е подкрепяла и подпомагала Сърбия. Учудени сме от тези твърдения и категорично ги отричаме", каза Захариева.

Военният министър Красимир Каракачанов от своя страна коментира лаконично, че "това, че Сърбия има проблеми, не означава, че България трябва да бъде "патица за отвличане на вниманието".

Вучич: Има операция на руското разузнаване, но Путин не знае

Скандалът избухна, след като в социалните мрежи се появи видео, в което се вижда как руски разузнавач дава пари на предполагаем високопоставен сръбски държавен служител.

Записът изтече преди предстоящото посещение на Путин в Белград и Москва коментира, че става дума за провокация.

В четвъртък обаче сръбският президент Александър Вучич каза, че сръбските служби за сигурност са разкрили разузнавателна операция между руски шпиони и членове на сръбската армия.

Той потвърди, че на записа се виждат служител на руското разузнаване и подполковник от сръбската армия в оставка.

Според Вучич в операцията няма никаква логика и той смята, че Путин не е бил информиран за действията на руското разузнаване на сръбска територия. 

"Бих искал да ви информирам, че разполагаме със снимки, видео и аудиозаписи за контактите на подполковник Георгий Клебан с представители на сръбската армия. Други членове на руските разузнавателни служби също са били в контакт със сръбски военни структури. Само подполковник Клебан е имал десет контакта с три източника и три пъти е предоставял пари", каза Вучич.

Скандалът и "българската връзка"

Председателят на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун отправи обвинения в прав текст срещу България по националната телевизия в четвъртък. 

"Искам да Ви припомня, че неотдавна аз лично съобщих публично , че в Скопие е сформиран и замаскиран разузнавателен център, където има шпиони от съседните държава като България, Хърватия, Северна Македония…. В Сърбия България има изключително мощно разузнавателно присъствие", каза Милован Дрецун, който се счита за един от най-близките сътрудници на президента Вучич.

Той допусна, че зад записа дори стои български разследващ журналист.

Именно българският журналист Христо Грозев, който е част от разследващия сайт Bellingcat, съобщи в профила си в Туитър през уикенда, че клипът, пуснат в Youtube, показва бившия зам.-военен аташе Георгий Клебан в руското посолство в Белград да се среща със сръбски агент.

Споделяне

Още по темата

Още от България