Български алпинист загина в подножието на осемхилядника К2

Български алпинист загина в подножието на осемхилядника К2

Българският алпинист Петър Унджиев е загинал в подстъпите към втория по височина осемхилядник К2 (8611 м) в планината Каракорум на границата на Пакистан с Китай, съобщи сайтът climbingguidebg.com във вторник.

Сайтът разказва, че първите сведения за смъртта на неназован български алпинист под К2 са се появили в интернет в понеделник. Във вторник се е получило потвърждението, че загиналият е Петър Унджиев.

Причината за смъртта вероятно е височинна болест. Тя е повалила алпиниста в базовия лагер на височина 6100 метра. Според румънски алпинист Унжиев е бил изоставен в много тежко състояние в лагера от пакистанския си водач.

Българинът е ръководел международна група от 18 алпинисти, които са планирали щурмуване на върха.

Потвърждението за смъртта му е получено и от Adventure Tours Pakistan - агенцията, която обслужва сборната експедиция.

В навечерието на заминаването си за Пакистан, Унджиев разказва какви са били плановете му. След щурма на К2 в края на септември той смятал да се опита за трети път да качи Мансалу (8163 м), а после да извърши и зимна атака на Еверест.

Унджиев обяснява, че е много по-мотивиращо да изкачиш К2, отколкото Покрива на света.

"На Еверест вече са стъпили 5000 алпинисти от 11 000 експедиции, докато на К2 са се качили едва 270. Загиналите на Еверест са 207 (2.05%), а на К2 - 66 (24.4%)", обясни той.

Българи не са изкачили четири от четиринайсетте осемхилядници - Мансалу - 8163 м, Канчендзьонга - 8586 м, К2 - 8611 м, и Броуд Пик - 8047 м).

Споделяне

Още от България