Български артбуквар в Брюксел за европредседателството

Кирилицата е в основата на инсталацията, която ще бъде поставена в сградите на Съвета на ЕС в Брюксел, докато България е негов председател. Името на проекта е Abecedarium Bulgaricum, което може да се разбира като български буквар. Основната инсталация ще бъде разположена в атриума на сградата "Юстус Липсус", а идеята ѝ е посетителите да се запознаят с кирилицата под формата на игра.

Проектът беше избран след конкурс, организиран от Министерството на културата. От ведомството обаче съобщиха единствено името на инсталацията - Abecedarium Bulgaricum, и неговите автори - екип от Националната художествена академия с ръководител доц. Венелин Шурелов. Освен този проект в конкурса, който беше обявяван на два пъти, е имало и още едно предложение, което така и не беше оповестено.

Основната инсталация е съставена от 30 кутии от полупрозрачен полиамид. На всяка от тях е изписана една от буквите от кирилицата. Кутиите имат сензор. Когато някой седне върху тях, той задейства инсталацията, кубът светва и се чува звукът на дадената буква. Азбуката е “изпята” под формата на акростих от фолклорната формация "Авигея", обясни ръководителят на проекта Венелин Шурелов.

През останалото време кубовете светят в произволен алгоритъм, без да издават звук. Идеята е посетителите да се изненадат, когато сами задействат инсталацията. Целта на инсталацията е да дава знание за българската азбука под формата на игра - също като буквара, обясни авторът. Той определя произведението и като гигантски музикален инструмент.

В изработката на интерактивната електроника важен принос имат Симеон Янчев и неговите специалисти от "Роботев". Фонограмата е композирана от Иван Шопов с гласовете на триото "Авигея", а шрифтът е авторсдки - на д-р Светлин Балездров, който разработва и стая на шрифта с аугментирана реалност в така наречения Апартамент на председателството.

Освен инсталацията в атриума на сградата "Юстус Липсус" проектът на екипа начело с Венелин Шурелов включва още серия от принтове на студенти и преподаватели от художествената академия, които ще бъдат разположени в атриума на другата сграда на съвета - "Европа". "Селекцията на принтовете е свободна, авторите могат да отидат в различни посоки и да не се съобразяват с мнението на куратора, създавайки един многолик образ на това което се прави в ателиетата на академията", смята Шурелов. Във фоайето на председателството на 50-ия етаж в сградата "Юстус Липсус" ще бъде разположена видео стена, на която ще бъдат показвани различни филми. Едно произведение ще се показва за период от 2 месеца. Първият филм ще е за Владимир Димитров - Майстора и е правен от Шурелов през 2014 г. с помощта на фонд "13 века България". Другите произведения ще бъдат направени от студенти на художествената академия. Идеята е те да показват природата в България, но кадрите да са по-сурови, за да не приличат на клиповете за туристическа реклама.

България трябва да обзаведе и някои от пространствата в сградите с мебели. Те са дело на архитектурния колектив DontDIY и собствената им марка мебели Almost.

Всичко това трябва да бъде доставено и монтирано в Брюксел на 4 и 5 януари, а официалното откриване ще е на 8 януари.

Инсталациите в сградите "Юстус Липсиус" и "Европа" са част от лицето на България по време на председателството. Те се поставят на важни места, през които минават много хора. Тези пространства преминават през редизайн на всеки 6 месеца заради съответното европредседателство. Една от инсталациите, правени по този повод, е скандализиращата "Ентропа" на чешкия скулптор Дейвид Черни, в която България беше представена като серия от тоалетни клекала.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?