В. "Сън":

Български банди можели да наводнят Великобритания с хора с фалшиви документи

Четири милиона българи искали да се преселят

Български банди можели да наводнят Великобритания с хора с фалшиви документи

Българска престъпна група може да вкара във Великобритания с фалшиви лични карти десетки хиляди нелегални имигранти, които след това да се облагодетелстват от социалните услуги, пише британският вестник "Сън" в неделя, като се позовава на свое разследване.

Българите вече свободно пътуват във Великобритания, но ограниченията върху ползването на социални помощи и услуги от тях ще бъдат отменени от януари заради разпоредбите на ЕС. Сега бандити снабдяват с фалшиви български документи хора от страни извън ЕС, което ще им позволи да влизат свободно във Великобритания, пише вестникът.

Репортер на "Сън", представил се за украинец, успял да се снабди с фалшива българска лична карта от бандитски шеф на име Гацу в София за 475 британски лири. Репортерът получил изряден, издаден от правителството документ след 24 часа на избраното от редакцията на вестника фалшиво име Валери Романов.

Докато предавал фалшифицираната лична карта, хилейки се, Гацу казал: "Сега я получаваш много евтино. С нея можеш да заминеш веднага за Лондон. След няколко месеца ще можеш да работиш там или да поискаш жилище, пари, здравни грижи или безплатно училище  от правителството - както правят поляците. Тогава вече цената на тази карта ще е пет пъти по-висока. Мнозина ще се натискат за тях. Вече съм продал много такива на хора от арабски страни, на руснаци, индийци."

Гацу е част от растящия в София черен пазар на лични документи за влизане във Великобритания, посочва "Сън", цитиран от БТА. Има съмнения, че престъпници от Сърбия, Косово и Македония са сред мнозината, които са се възползвали от тези документи да влязат нелегално във Великобритания.

Вестникът допълва, че дребни престъпници просто преправят крадени документи и ги продават само за 50 британски лири.

Един от тях казал пред репортера на "Сън", че вече много хора пребивават в Лондон с такива документи.

В схемата с фалшивите лични карти участвали корумпирани служители от паспортната служба в София. А Гацу ръководел бизнеса си от сладкарница в район Триадица, посочва вестникът.

Той се похвалил пред репортера на "Сън", че може за нула време да му осигури каквито документи иска - лични карти, шофьорски книжки, университетски дипломи. "Всички са оригинални, с оригинални печати и прочие. Личните карти са истински, но не са

регистрирани в системата", казал престъпният бос, който се похвалил още, че е изпращал хора до Лондон, Канада, САЩ и на много други места.

"Те пристигат без никакви проблеми, защото документите са истински и на граничния контрол не може да се установи никаква нередност", казал Гацу.

Цената на комплект лична карта с шофьорска книжка била 1100 евро (950 британски лири).

Репортерът на "Сън" се съгласил да доплати 17 лири, за да е готов документът му за 24 часа. Гацу, който бил в бизнеса от 30 години, обяснил, че парите трябва да бъдат платени накуп. "Имаше някои, които бяха платили половината, а после се скриха. Но бяха арестувани или застреляни", предупредил босът, който преброил внимателно парите и ги добавил до голяма пачка банкноти, привързани с ластиче, която измъкнал от джоба си.

Вестник "Сън" обяснява, че бандата на Гацу не е единствената в България, която се занимава с този престъпен бизнес. В цялата страна цигански групи продават подобни документи, някои от които са крадени, а други купени от отчаяни бедни българи срещу не повече от 8,5 британски лири.

Един такъв престъпник бил Митко, циганин от Плевен, който заедно с брат си Иван продавал лични карти на пазар в покрайнините на София. Хората ги купуват, за да си отварят банкови сметки, да взимат заеми или за други сделки, както и да избягат от страната, обяснил Митко.

Вестник "Сън" отбелязва, че в момента около 42 хиляди българи, живеещи във Великобритания, не могат да претендират за социални услуги, освен ако не са работили 12 месеца. Но това ще се промени в началото на идната година, когато дори безработни българи ще могат да ползват безплатно здравеопазване, жилища и социални помощи.

Неправителствената организация Мигрейшън Уоч очаква по 70 хиляди имигранти от България и Румъния да пристигат във Великобритания в първите пет години, пише вестникът и добавя, че още по-обезпокоителни са данните от тв допитване в България, според което близо 4 милиона от 7,5 милионното население на България би желало да се пресели във Великобритания.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа