Български експерти проучват снимки на второто тяло, открито в Ирак

Български експерти проучват снимки и видеозаписи на обезглавеното тяло, открито вчера в Северен Ирак, за да установят дали то е на втория български заложник, за когото има опасения че също е убит. Това предаде Ройтерс в петък, цитирайки българското външно министерство.

Тялото бе открито в четвъртък от иракската полиция, часове преди София да идентифицира друг обезглавен труп - на българския шофьор Георги Лазов, отвлечен заедно с колегата си Ивайло Кепов в края на юни в Ирак.

По повод заплахите към България и Полша за терористични нападения, отправени преди дни от същата групировка, отвлякла двамата българи, от транспортното министерство в София коментираха, че властите на всички летища в страната, както и авиационните оператори, са инструктирани да проявяват максимална бдителност. Днес бе съобщено, че американското правителство отпуска субсидия от над 200 хил.долара на българската Гражданска въздухоплавателна администрация, за подпомагане и прилагане на по-високи стандарти на авиационна безопасност.

още

За разлика от първото тяло, близо до откритото вчера бе намерена и главата на трупа, в найлонов плик.

Пред Mediapool шефката на пресцентъра на МВнР Виктория Маламед потвърди, че вторият труп първо ще се анализира по наличните снимки, преди да се прецени дали е необходимо да бъде преместен от Ирак за пръстова и ДНК идентифисация, както стана в случая с тялото на Лазов. При всички случаи обаче е необходима медицинска експертиза, допълни Меламед.

В петък майката на идентифицирания първи български заложник в Ирак отказа да бъде обявен траур в родното му място, докато трупът на Георги Лазов не бъде докаран в България. По информация на кмета на Кочериново, Мария Лазова е научила за потвърждението, че жертвата е нейния син, не от Външно министерство, а от свои близки, чули информацията от медиите. Тя помолила кмета да се свърже с МВнР, за да се разбере кога ще се транспортира тялото.

В София американският посланик Джеймс Пардю заяви, че американската страна е съдействала на България за идентификацията на убития заложник Георги Лазов. Запитан има ли повече информация за съдбата на втория български заложник, Пардю отговори, че базира мнението си на факти, а не на очаквания.

Американският посланик каза още, че САЩ съдействат на българското правителство всекидневно и на различни нива след отправената заплаха към страната ни от ислямската групировка "Таухид". В сряда групировката заплаши България и Полша, че ако не изтеглят контингентите си от Ирак, ще бъдат подложени на терористични атаки. Групировката е ръководена от йорданския терорист Абу Мусаб ал - Заркауи, отговорен за отвличането на двамата българи в Ирак.

В петък БНР съобщи, че ислямисткия сайт, на който бяха публикувани терористичните закани срещу България и Полша, вече е закрит.

Също в петък бе съобщено, че предната вечер е бил задържан свещеник от Златоград в нетрезво състояние заради отправена от него телефонна заплаха от името на терористичната групировка "Ал Каида". Около 20 ч. в четвъртък оператор в централния офис на МобилТел получил предупреждение от анонимен мъжки глас, че "Ал Каида" контролира телекомуникациите в България и че много хора ще бъде убити. Незабавно за заплахата е информирана НСБОП и само за няколко часа тя издирила пияния свещеник и установила, че той е автор на анонимното обаждане.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?