Български емигранти бойкотират конференция на президентството в Брюксел

Български емигранти бойкотират конференция на президентството в Брюксел

Над 30 емигрантски организации, съюзи и групи в Европа влязоха в остра конфронтация с президентството заради организираната от него конференция на 7 и 8 ноември в Брюксел под наслов "Политики за българите в чужбина", съобщава в сряда в. "24 часа".

Над 13 400 наши сънародници от Германия, Испания, Португалия, Холандия, Швейцария заявяват в отворено писмо, че ще бойкотират събитието, обидени от факта,
че сред предвидените теми за дискусия изобщо не са включени най-наболелите проблеми като ограниченото избирателно право на много българи зад граница, дискриминацията на хората с двойно гражданство и мудното обслужване в консулските отдели.

Програмата на конференцията включва четири теми - "Запазване на националната идентичност на българите в чужбина", "Изучаване на български език в български училища зад граница", "Лобиране в полза на България" и "Социални практики, засягащи българите зад граница".

"Това е обидно за нас, тъй като причините да живеем извън България не са липсата на любов към родината или отсъствие на присъщия ни български дух, а несъгласие с икономическото, образователното, политическото или културното ѝ развитие. И поради тази причина не е логична и темата за лобиране, защото хора, недоволни от нещо, не могат да лобират за него", пишат емигрантите в писмото си.

Те недоумяват и защо от президентството са решили да отделят цели два дни за въпроси, чието обсъждане би могло да отнеме не повече от шест часа. Възмущават се и от факта, че конференцията ще се проведе в средата на работната седмица, когато повечето хора ще са ангажирани професионално. Питат и защо за място на събитието е избран Брюксел, а не София.

По неофициална информация на в. "24 часа" най-голямо възмущение е предизвикала лансираната идея за българите в чужбина да се основе фондация, която да има ръководство, неподвластно на политическите смени. Емигрантите не са съгласни да се харчат държавни или частни пари за тях, без да ги питат какви са действителните нужди.

Конференцията ще се проведе по инициатива на евродепутата от ГЕРБ Емил Стоянов и под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова.

Споделяне

Още от България