Български евродепутат се обяви срещу македонски филм за цар Самуил

"С проекта за филм за цар Самуил продължава поругаването на българското културно-историческо наследство в Република Македония". Това се посочва в позиция на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, съобщиха от пресцентъра на ЕНП.

"Със сериозно безпокойство научих за новия филмов проект в Република Македония, финансиран от "Македонския филмов фонд" с половин милион евро държавни средства, за живота на българския цар Самуил. Според излязлата информация, за пореден път в Република Македония ще бъде направен опит за груба историческа манипулация, целяща да внуши, че цар Самуил е “македонски” цар и е отстоявал позициите и внушенията на сегашните управляващи в Скопие. Това е в остро противоречие с цялото досегашно човешко историческо познание, събрано в трудовете на пътешественици и учени, и доказано чрез оригинални исторически ръкописи и артефакти", посочва евродепутатът.

Според него изказаните в медиите "откровения" от режисьора Антонио Митрикевски издават истинските му намерения, нямащи нищо общо нито с изкуството, нито с историческата истина.

"Най-обезпокоителен е фактът, че въпросният нов филмов проект се ползва със знаковата финансова подкрепа на македонското правителство. По подобие на филма “Трето полувреме”, уличаващ България в основната вина за депортирането на македонските евреи по време на Холокоста, филмът за цар Самуил също се радва на щедростта на управляващите и определението “стратегически важен”. Тези гротескни форми на утвърждаване на идентичност чрез паметници, филми, изложби и енциклопедии са в крещящо противоречие с редица препоръки на Европейския парламент. Не може да става въпрос за добросъседски отношения, докато управляващите в Скопие продължават чрез груби исторически манипулации изкуствено да задълбочават пропастта между гражданите на Република Македония и техните съседи", заявява Андрей Ковачев.

Според него в духа на наследството от Югокомунизма, идеологията на управляващия елит, академичната общност и медиите в Македония старателно надграждат със създаването на нови исторически митове.

"Откровените лъжи и манипулации целят укрепването и развиването на изкуствена идентичност чрез фалшифициране на историческите извори, и най-вече отклоняването на вниманието на македонските граждани от истинските проблеми на обществото – икономическата разруха, безработицата, неосъщественото еврочленство. С подобни цели и политика властите в Република Македония се отдалечават още повече от перспективите за членство в европейското семейство. По този начин те наказват своите собствени граждани – превърнати отново в жертва на една късогледа битка за власт. Смятам, че ЮНЕСКО трябва да защити безценните исторически оригинали от посегателство. В тази връзка, бих искал да подчертая важността на опазването на Битолската плоча на цар Иван Владислав, на многобройните ръкописи и паметници, както и на стенописите от български църкви на територията на сегашната Република Македония", се посочва още в позицията на Андрей Ковачев.

Споделяне

Още от България