Български фирми могат да участват в изграждането на безмитна зона Ирак - Кувейт

Български фирми ще могат да участват в изграждането на безмитна зона между Ирак и Кувейт, съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство. Това е станало ясно на среща на заместник-министър Радослав Бозаджиев с Рашид Ал Табтабае, заместник-държавен секретар в министерството на търговията и индустрията на Кувейт, която се проведе в рамките на международното изложение "Възстановяване на Ирак 2004 г." в Кувейт.

Кувейтското правителство иска да организира безмитна зона между Кувейт и Ирак, която да прерасне в свободна икономическа зона. Според Рашид Ал Табтабае, българските фирми могат да участват както в предлагането на стоки в зоната, така и при изграждането на самите помещения, които ще се използват като изложбени площи за предлагане на стоки, от които се нуждае Ирак.

Координатор на дейностите по проекта ще бъде министерството на търговията на Кувейт, а информация от българска страна ще може да се получава от министерството на икономиката и агенцията за насърчаване на търговията.

България бе с най-малко фирми-участнички на изложението, в което се включиха повече от 1450 фирми от 50 страни, обяви пред ден бившият зам.министър на икономиката и настоящ национален координатор за Пакта за стабилност Милен Керемедчиев. Той разкритикува българския бизнес, че по отношение възможностите, които предоставят проектите за възстановяване на Ирак, бизнесмените изоставали от усилията на българската държава.

На изложението в Кувейт България участва с национален щанд от 30 кв.м. Със самостоятелни щандове бяха представени фирмите Булгартабак, Девин, Ел Би Булгарикум. Във форума участваха и Машиноекспорт, Батуров, Подемкран, Херти и Асполи Карас Интернешенъл.

По думите на Керемедчиев, засилен интерес от иракска страна е имало към продукцията на Булгартабак и към предприятието за минерална вода "Девин" и по думите му двете фирми имат възможности за иракския пазар.

По време на изложението в Кувейт, българската официална делегация се е срещнала и с министъра на планирането и строителството на Ирак Ал Зубейди, който е представил бъдещите инфраструктурни проекти при възстановяването на Ирак. Той подчертал, че предстои да бъдат построени 2,5 млн. жилища.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?