Български фирми ще могат да изнасят сирене за САЩ с намалено мито

Български фирми ще могат да изнасят сирене за САЩ с намалено мито

От 1 юли български производители ще могат да изнасят в САЩ сирене, плащайки намалено мито при вноса на количествата, продукта с намалено мито, съобщиха от Държавен фонд “Земеделие“, който ще приема заявките на желаещите млекопроизводители да атакуват американския пазар. Тази възможност се отваря, след като Европейският съюз се разбра със Съединените американски щати страната ни и Румъния да бъдат включени в квотата за внос на европейско сирене в САЩ.

 

Тази квота позволява дава възможност за износ на сирене при намалено вносно мито. Желаещите обаче трябва да имат лицензия за износ и да докажат, че са изнасяли продуктите от въпросната квота поне през една от предходните три календарни години и че определеният от тях вносител е дъщерно дружество на заявителя. Заявленията за лицензии за износ трябва да се придружават от декларация от определения вносител, който удостоверява, че той е избираем съгласно действащите правила в Съединените щати за издаването на лицензии за внос за продуктите по код от квотата за европейски сирене.

 

Заявления за лицензия се приемат от 1 до 10 септември 2013 г. в Централното управление на Държавен фонд „Земеделие” в София. Кандидатите трябва да бъдат регистрирани в отдел „Търговски механизми” на ДФЗ преди първото си кандидатстване за лицензия за износ. Лицензиите ще се издават до 15 декември 2013 г. и ще са валидни от 1 януари до 31 декември 2014 г.

 

Образецът на заявлението и документите, необходими при регистрация, може да се изтеглят от сайта фонда www.dfz.bg, раздел “Селскостопански пазарни механизми”, меню “Търговски механизми - износ”. От 1 юли, когато се публикува споразумението в официалния вестник на ЕС, ще има качени и актуални указания за прилагането на схемата.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?