Български фирми ще поемат 35 на сто от проекта

“Шкода Алианс” ще даде 35 на сто от проекта за изграждане на двата блока от по 1000 МВ на български поддоставчици, съобщи Иржи Демиш, търговски директор на “Шкода Ядрено машиностроене”. Изискванията на тръжната процедура са за 30 на сто. Чехите ще работят с познатите български фирми “Атоменергомонтаж”, “Атоменергоремонт”, “Атомтоплопроект”, “Бесттехника”, “Електрически системи”, “Енемона”, “Енергомонтаж”, “Енпро-Консулт”, “Гити България”, “Главболгарстрой”, “Орион 5К”, “Риск Инженеринг” и др.

Основните партньори на “Шкода” за изпълнение на проекта са американската “Уестингхаус”, която ще е доставчик и изпълнител на системите за контрол и сигурност, немската “Хохтиф”, която ще се занимава със строителната част, и руската “Твел”, която ще е доставчик на свежото ядрено гориво за първичното зареждане на централата. Проектът на “Шкода” позволява смяна на доставчика на свежо ядрено гориво с касети от “Уестингхаус”, които обаче са нямали време да подготвят оферта за първичното зареждане на АЕЦ “Белене”.

Възможността за избор на доставчик на гориво се сочи от чехите като основното им предимство пред офертата на “Атомстройекспорт”, която обвързва изцяло доставките на ядрени касети с руската “Твел”.

Споделяне

Още от Бизнес