Български голф курорт отличен като най-добър в Европа

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев (в средата) с купата.

Българският голф комплекс "Тракийски скали" на нос Калиакра беше отличен с наградата "Европейски голф курорт за 2014 г." от Световното изложение за голф туризъм IGTM (International Golf Travel Market) в Коста Дорада (Испания). Това съобщиха от Министерството на икономиката и туризма в петък.

Министърът на икономиката Драгомир Стойнев и заместникът му Бранимир Ботев участваха в церемонията по връчването на призовете на Международната асоциация на голф туроператорите IAGTO (International Association of Golf Tour Operators).

Класацията се прави от гласовете на членовете на IAGTO – над 516 туроператорски агенции от 62 страни. Критерии за вота са удовлетвореност на клиентите, качество на игрището и на условията за настаняване, съотношение качество–цена, подкрепа от партньори и др.

"Голяма чест е, че тази престижна награда се печели от български голф курорт", каза Драгомир Стойнев. Той отбеляза, че при силната конкуренция в голф индустрията по света за страната ни е от огромно значение високата оценка на световната браншова организация на голф туроператорите.

България участва в изложението на IAGTO с рекламен щанд на Министерството на икономиката и енергетиката и пет туристически фирми, специализирани за голф и СПА услуги. Имаше и видео представяне на родните голф игрища.

Развитието на голф индустрията започна по времето на тройната коалиция. За десетина години вече са построени осем голф игрища, три край София , едно в Банско и останалите по морето.

Българските голф туроператори поддържат атрактивни цени в сравнение с други страни. Голф комплексите ни се посещават предимно от туристи от Русия, Великобритания, Ирландия, Украйна, Македония, Румъния, но и от доста българи. Потенциални пазари са скандинавските страни, Германия, Франция, Холандия, Чехия и др.

Голф комплексът "Тракийски скали" край Каварна е открит през 2011 г. Негов дизайнер е голфърът Гари Плеър. През май клубът бе домакин на професионалния турнир от европейския тур Volvo World Match Play Championship 2013. Състезанието с награден фонд 3 млн. евро бе отразено от над 250 световни медии и гледано от над 1,5 млрд. души.

IGTM e най-голямото събитие за професионалисти в туристическата голф индустрия. 16-ото издание на борсата се състоя от 11 до 14 ноември 2013 г. Всяка година домакин е различна страна. Сега в него се включиха около 1500 професионалисти, в това число около 400 голф туроператора от 70 държави.

Споделяне

Още от Бизнес