Български граждани са сред най-честите жертви на трафика на хора в ЕС

Български граждани са сред най-честите жертви на трафика на хора в ЕС

Граждани на България, Унгария, Холандия, Полша и Румъния са сред най-честите жертви на трафика на хора в ЕС. Това се посочва в първия досега доклад в тази област, представен в четвъртък от Европейската комисия.

За периода 2013-2014 година 15 846 души са били регистрирани като жертви на трафик на хора в ЕС. Действителният брой на жертвите вероятно е значително по-голям, отбелязва комисията. Докладът показва, че трафикът, свързан с проституция, остава най-широко разпространената форма (67 на сто от отчетените жертви), следван от трафика с цел трудова експлоатация (21 на сто от потърпевшите). Над три четвърти от отчетените жертви са жени, а поне 15 на сто - деца.

Значително се повишава броят на децата, жертви на трафиканти на хора. Расте и броят на жертвите с увреждания и на потърпевшите роми. Еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос коментира, че от морална и от правна гледна точка е недопустимо и непростимо през 21-и век в ЕС да се продават, купуват и експлоатират хора.

До края на годината се очаква комисията да представи нова стратегия за борба с трафика на хора. Закрилата на децата по миграционните пътища е първостепенна задача, отбелязва ЕК.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?