Български гражданин е осъден в Брюксел на шест години затвор за сводничество

Българският гражданин Метко Невков е бил осъден от съда в Брюксел на шест години затвор и глоба от 24 000 евро за сводничество, съобщава вестник "Дерниер йор", цитиран от БТА.

Разследването установило, че той е контролирал две проститутки от 2003 до 2009 година. Едното момиче било на 18 години, когато започнало да работи за него. Следствието било открито след получаването на анонимен сигнал от гражданин, който заявил, че не може да гледа толкова млада девойка да се продава.

Тръгнала по следите на младата жена, полицията попаднала на Мария, друга проститутка от България, която заявила, че работи за себе си. Макар документите на Мария да били наред, полицаите не повярвали, че тя е независима и започнали да подслушват телефона ѝ. Така установили, че тя почти всеки час разговаря или разменя съобщения с Невков.

По-късно Мария изчезнала от Брюксел и била открита в компанията на Невков в Антверпен, където била неколкократно настанявана в център за прием на жертви на трафик на хора. Пред белгийските власти тя признала, че проституира от 13-годишна.

Родена през 1989 г., през 2005 г. Мария била купена от Невков и прехвърлена в Белгия, когато била на 16 години. Съдът е разпоредил незабавното задържане на сводника, който бил на свобода от три години.

Споделяне

Още от България