Български и румънски данъчни съвместно ще следят за ДДС-измами

Морару (вляво) и Тодоров подписват документа.

Българските и румънските данъчни администрации ще извършват съвместни проверки на стоките по границата за разкриване и предотвратяване на ДДС-измами при вноса им от държави от ЕС или от трети страни. Споразумението за това бе подписано във Велико Търново, в сряда, от директора на Фискален контрол в българската приходна агенция Ивайло Тодоров и Лучиан Морару, шеф на румънската дирекция за фискални разследвания.

Пилотните съвместни проверки ще са на граничните пунктове в Силистра и на Дунав мост 2 Видин-Калафат. Представителите на двете данъчни администрации са обсъдили още как да се подобри обмена на информация. От румънска страна са посочили, че след засилване на фискалния контрол от българските власти е намалял значително трафикът на стоки, оформени под митнически режим от Турция, предназначени за северната ни съседка, съобщиха от Националната агенция по приходите.

В информацията се посочва още, че за деветте месеца на 2016 г. звеното за фискален контрол в НАП е проследило движението на над 2 млрд. килограма рискови стоки, сред които плодове и зеленчуци, месо, захар, брашно, мляко и млечни продукти и др. Най-голям дял сред следените стоки имат плодовете и зеленчуците.

Като пряк ефект от дейността на фискалния контрол за последните две години, НАП отчита 1.5 млрд. лв. ръст на данъчна основа при вътреобщностни придобивания, декларирана от фирми, осъществяващи внос на стоки с висок фискален риск.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?