Български и румънски студенти понасят негативите от строгите мерки срещу имиграцията във Великобритания

Български и румънски студенти понасят негативите от строгите мерки срещу имиграцията във Великобритания

Принудени да избират между храната и книгите си, български и румънски студенти във Великобритания понасят дара от решението на правителството да спре снабдяването им с финансови средства, пише Франс прес в обширен репортаж.

 

През ноември Лондон обяви, че спира отпускането на потребителски кредити за около 7500 студенти от двете държави, припомня агенцията, цитирана от БТА.

 

"Наистина съм разтревожена, разчитам на тези пари, за да следвам", заявява Станимира Караиванска, студентка по управление на околната среда в лондонския университет "Кингстън".

 

Българката изпаднала в безизходица, след като студентският ѝ заем от 2100 лири стерлинги за три месеца бил замразен.

 

"Наложи се да пропускам някои лекции, защото не можех да си платя влака и автобуса", разказва 19-годишната Караиванска, която не разбира как така не е успяла да отговори на критериите за отпускане на заем, при положение, че живее във Великобритания от седем години.

 

Подобно на други студенти в нейното положение, тя смята, че плаща цената за дискриминационно решение, взето от правителство, което иска да изглежда твърдо по въпросите на имиграцията преди европейските избори през май.

 

Министрите по-късно разшириха мярката към студенти от всички страни на ЕС, въпреки че се прилагат само за записаните в частни учебни заведения. Противно на това, всички румънски и български студенти са засегнати, независимо от учебното заведение, което посещават.

 

Според правителството това е предпазна мярка, която ще остане в сила, докато заинтересуваните лица не докажат, че отговарят на изискуемите условия за такива заеми. Финансиране се дава само на студенти, които живеят във Великобритания от най-малко три години. Те са задължени да започнат да изплащат кредитите си веднага щом си намерят работа.

 

Грантът в размер на 500 лири на 23-годишната Миглена Зашева бил спрян през януари. Сега тя представя на властите фишове за заплати, данъчни документи и банкови извлечения, за да докаже, че е живяла три години във Великобритания и следователно отговаря на условията за заем. "Казах им: "Вие шега ли си правите с мен?". Те отговориха, че това не е достатъчно", оплаква се Зашева.

 

Тя е рецепционист във фитнес зала и работи допълнителни часове, в опит да си държи главата над повърхността на водата във финансов аспект, но се страхува, че се бори за изгубена кауза.

 

"В даден момент трябваше да избирам между храната и транспорта", каза тя.

 

Румънската студентка Лиляна Габор смята, че мерките имат за цел да откажат студентите да продължат следването си. През февруари Букурещ поиска от Европейската комисия пояснение дали британските мерки са в съгласие с правото на ЕС и намекна, че е възможно те да дискриминират румънски граждани.

 

Габор, която се бори да продължи образованието си, имайки предвид че е и самотна майка на 9-годишно момче, успя да убеди властите, че отговаря на критериите да получи 3000 лири заем.

 

Изразява обаче притеснение: "Страх ме е, че пак ще замразят сметката ми".

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?