Български и словенски тийноватори ще премерят стартъп идеи

Младежите се представят своите стартъп идеи в битка за финала на "Тийноватор" в Любляна

Идеите си за стартиращ бизнес ще премерят в състезанието "Тийноватор" български и словенски ученици, което ще се състои на 10 май в София. Младежи от четири столични гимназии ще се борят за участие в международното финално състезание, което ще се проведе  в Любляна на 9 септември, а надпреварата между словенските им връстници ще е за награди в няколко категории, съобщиха организаторите.

Младежите от България и Словения ще работят с ментори и ще представят стартъп идеите си пред жури от инвеститори. За откриването на състезанието, което ще се проведе в спортната зала на Централна жп гара София, са поканени министрите на транспорта и на образованието Росен Желязков и Красимир Вълчев.

В състезанието от българска страна ще се включат 60 ученици от стартъп клубовете на "Тийноватор" в  столичните училища СМГ "Паисий Хилендарски“, 105 СУ "Атанас Далчев“, 32 СУИУЧЕ "Св. Климент Охридски“ и 19 СУ "Елин Пелин“. Учениците разработваха идеите си в проект за стартъп бизнес заедно с ментори предприемачи, от началото на учебната година.

Някои от техните идеи, които ще се състезават, са уред за стимулиране на концентрацията; платформа за излъчване на живо на музикални събития и концерти, предназначена за хора с увреждания и непълнолетни; ескейп стая в училище; приложение за график на контролни, домашни и изпити.

Победилият училищен тим ще участва в в специална акселераторска програма в Словения през юни и в международния финал на "Тийноватор" в президентския дворец в Любляна.

Стартъп клубовете Тийноватор се организират по авторската методика на „Ustvarjalnik“/Uschool, Словения. Чрез нея от 2011 г. до днес е изградена мрежа от над 200 училищни клуба, с над 5000 ученици от девет държави на три континента. Програмата е носител на две отличия: президентът на Словения, Борут Пахор, е неин почетен патрон; избрана е за една от най-обещаващите учебни програми в света от The Unreasonable Institute, САЩ.

У нас тя стартира от началото на сегашната учебна година 2018/2019 в четирите столични училища. Целта е стимулиране на креативното мислене на учениците и развиване на предприемаческите им умения. Ментори от стартиращи и развити компании в България и с опит в различни сфери, помагат на ученици в Х и ХІ клас да открият страстта си и да я превърнат в печеливш стартъп проект.

Методиката на обучение на "Тийноватор" е разработена на базата на успешни практики от Станфордския университет.

Предстоящото състезание е подкрепено от Словенските железници, Българските държавни железници (БДЖ) и Словенския телеком А1. Словенските участници – 80 младежи и около 20 техни ментори пристигат с влак и специален вагон.

Организатори на първото по рода си събитие са Фондация „Прознание“ и Български център по предприемачество (BEC), заедно със словенската организация Ustvarjalnik / USchool.

Споделяне

Още от Бизнес