Български институт създаде фъстък-афродизиак с дъх на печен бадем

Фъстък-афродизиак, с дъх на печен бадем, създадоха учените от Института по растителни генетични ресурси “К. Малков” в Садово. Това съобщи Станислав Стаматов, специалист в института, цитиран от пресцентъра н Селскостопанската академия.

 

Сортът е кръстен на митичния тракийски певец Орфей и е вписан в сортовата листа на България. По думите на експерта, маслодайната култура не може да се сбърка, тъй като ядките ѝ са обвити в кремаво-бели люспи. Това е единственият бял фъстък, селектиран у нас. Всички останали сортове, създадени в Садовския институт, са с червен цвят на обвивката.

 

Фъстъкът е много продуктивен и устойчив на типичните за културата болести. От него се получават високи добиви, които надвишават със 17% националния стандарт "Калина”

 

Освен това сортът е много едър, но в същото време нискокалоричен Неговата хранителна стойност е 601 килокалории, срещу 650 kcal при останалите български сортове. Този показател се дължи на заниженото в него съдържание на мазнини. Друго ценно качество на сорта е съдържанието на незаменими аминокиселини. Те са завишени спрямо останалите сортове с 5-6%. Общото белтъчно съдържание е над 29%. Има високо съдържание на Витамини В и Е.

 

Всички тези качества нареждат белите фъстъци сред българските афродизиаци. допълват от академията.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?