Български инженер е прекарал три месеца в либийски затвор

Българин е прекарал три месеца в либийски затвор заради кризата в отношенията между Либия и Швейцария, съобщи швейцарската телевизия Романдска Швейцария (TSR), цитирана от БТА.

Българинът е бил инженер, работещ за швейцарска компания и е бил държан в затвор в столицата Триполи. Задържането му е било потвърдено от българското посолство в Триполи и от швейцарската компания, за която работи. Той е бил лишен от своя паспорт дълго време и е получил изходна виза едва преди няколко седмици. Вече се е прибрал в София.

Говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева съобщи, че българското посолство в Триполи е следило и съдействало за разрешаването на случая.

По същото време са били арестувани и Макс Гьолди и Рашид Хамдани - швейцарски бизнесмени, които бяха съдени в Либия по редица обвинения. В крайна сметка Хамдани бе оправдан и напусна Либия, а Гьолди излежава в момента присъда от 4 месеца затвор за незаконен престой в страната.

Всички задържани, сред които европейци, филипинци и индонезийци, са били арестувани или привикани от либийските сили за сигурност, които им отнели паспортите и ги вкарали в затвора или ги поставили под домашен арест, тъй като работели за швейцарски компании. След месеци на несигурност всички те били освободени.

Случаите на задържаните заедно с Гьолди и Хамдани още петдесетина служители на швейцарски компании не са направени публично достояние, тъй като е трудно да се получи информация от либийските власти, посочва швейцарската телевизия. Техните работодатели освен това не разгласили случаите, тъй като се опасявали да не навредят на "двамата швейцарски заложници и на своя бизнес, а родните страни (на служителите) не искали никакви проблеми с режима на Кадафи".

Споделяне

Още от България