Български изложби в Лувъра ще има и в следващите две години

Български изложби в Лувъра ще има и в следващите две години

България ще бъде представена в Лувъра с още две изложби през 2018 г. и 2019 г. Споразумението за организирането им беше подписано в четвъртък в Париж от министъра на културата Боил Банов и президент-директора на Лувъра Жан-Люк Мартинез.

Договорът предвижда през следващата година в световния музей догодина да бъдат представени български културни ценности с акцент периода на Първото българско царство, а през 2019 г. - представяне на българската история от XVІ - ХVІІ век.

На подписването присъства и бившият министър на културата настоящ депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов. По време на неговото участие във второто правителство на Бойко Борисов беше организирана първата изложба с български експонати в Лувъра "Епопея на тракийските царе - археологически открития в България".

"Това е наистина уникална институция и възможността да продължим нашето дългогодишно взаимодействие е изключителна за моята държава", коментира министърът на културата Банов. Той благодари на Вежди Рашидов, че "години наред се е борил със сърце и душа да се случи всичко това".

Рашидов върна жеста, като благодари на Банов за приемствеността и на ръководството на Лувъра за "възможността да представим уникалното си наследство пред света".

Споделяне

Още по темата

Още от Общество