Български изтребители са били вдигнати заради руски бомбардировачи над Черно море

Изтребители МиГ 29, сн. ВВС

Няма нищо извънредно, че български изтребители са били вдигнати заради руски бомбардировачи над Черно море, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Командването на военновъздушните сили на НАТО съобщи по-рано, че самолети на Румъния, България и Турция са били във въздуха заради руска активност в близост до въздушното пространство на Алианса.

Адмирал Емил Ефтимов каза, че не за първи път има такава ситуация.

"В изпълнение на мисията Еър-полисинг мисля, че ние свикнахме с тази нова нормалност", каза той пред комисията по отбрана на парламента.

Руското министерство на отбраната съобщи от своя страна, че два бомбардировача са изпълнили планиран полет на 19 май над неутралните води на Черно море.

Периодично български изтребители се вдигат по спешност заради самолети без полетен план, без радиовръзка и с изключен транспондер до българското въздушно пространство. Според Военновъздушните сили всички те са предполагаема собственост на Руската федерация. 

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов съобщи, че за сега не се очертава забавяне в доставката на новите изтребители F-16 Block, които България закупи от САЩ и "Локхийд Мартин" за над 2 млрд. лева.

"Ако това е пандемията на този етап, корпорацията засега не е засегнала своята производствена дейност дотам, че да препланира. Всички подизпълнителски договори се сключват навреме. Така че на този етап, ако пандемията се управлява по начина, по който вече се управлява, и няма втора вълна, засега имаме уверение, че ще се спазят сроковете", каза той.

Според плана първите машини трябва да дойдат през 2023 г., а последните два през 2024 г.

Комисията по отбрана одобри и доклада за състоянието на въоръжените сили през 2029 година. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?