Български кораб продаден в Хонконг заради дългове

По решение на съд в Хонконг на търг беше продаден българският кораб "Сахалин", задържан заради дългове на хонконгското пристанище на 22 януари. Това съобщава Газета.ру, цитирайки заместник-председателя на Руския профсъюз на моряците Николай Суханов.

На 3 април група руски моряци от екипажа на "Сахалин" се обърнаха за помощ именно към този синдикат. Тогава те съобщиха, че корабът, плаващ под флага на Белиз, е бил задържан в пристанището на Хонконг заради дългове. Два месеца след задържането 21-те членове на екипажа не са получавали необходимото им гориво, питейна вода и храна. Заплатите на моряците не били изплатени от няколко месеца.

 

След този призив за помощ към руския синдикат, правителството на Хонконг започна да предоставя на екипажа на кораба продукти и гориво, припомня изданието.

 

Продаденият на търг кораб "Сахалин" ще бъде предоставен на новия му собственик на 3 май. Сумата, за която е бил продаден корабът, не се уточнява, но моряците ще си получат дължимите си заплати. Тези пари ще им бъдат изплатени според законите в Хонконг два месеца след продажбата на кораба.

 

Петима руски моряци от кораба ще бъдат върнати в родината си на 2 май, а 16-те украински моряци се очакват в Украйна на 3 май.

Споделяне

Още от Свят