Български кораб с 3 тона кокаин е задържан край Испания

Арестувани са 21 българи за трафик на наркотици

Българският кораб “Свети Николай” е задържан с близо 3 тона кокаин край Испания. Екипажът от 21 моряци е бил от българи, които са арестувани за трафик на наркотици, съобщиха испанските медии. МВР потвърди за задържането на екипажа и кораба.

Плавателният съд е пътувал под български флаг за Галисия, а кокаинът е превозван в трюмовете му.

Испански спец полицаи са щурмували кораба в открито море, на около 80 км от брега на южния град Кадис.

При акцията, наречена “Спартан”, са задържани общо 31 души. Те са отговаряли за транспортирането на дрогата от Южна Америка до Галисия, откъдето познати на полицията местни наркотрафиканти трябвало да я ескортират до Мадрид. След това било предвидено членове на колумбийски клан да се погрижат кокаинът да стигне и до други части на Европа.

Българският екипаж не е бил въоръжен и не е оказал съпротива при задържането.

Според генералния директор на полицията Игнасио Косидо операцията е мащабен удар срещу трафика на дрога и организираната престъпност.

Акция "Спартан" е подготвяна 8 месеца, през които са разследвани наркомрежи в Колумбия, България и Испания.

След задържането на кораба в Испания, у нас са задържани двама, които са съорганизатори в схемата по пренасянето на дрогата.

През май в България се проведе операция "Кокаинови крале", при която беше разбита мащабна мрежа за трафик на наркотици. Тогава беше задържан Евелин Банев с прякора Брендо, който беше предаден на властите в Италия.

Споделяне

Още по темата

Още от България