"Български манифест за Европа" предложи мерки за защита на българите във Великобритания

"Български манифест за Европа" предложи мерки за защита на българите във Великобритания

Правата на българските граждани във Великобритания да станат абсолютен и най-важен приоритет на България в преговорите за Брекзит, призоваха с отворено писмо до премиера участниците в инициативата "Български манифест за Европа".

Евродепутатът Светослав Малинов настоя за личната намеса на Бойко Борисов, за да се гарантират правата на сънародниците ни във Великобритания. Стефан Тафров, политик от "Да, България", който е представял страната ни като посланик на различни места по света, включително в Лондон, коментира поводът за притесненията.
"Ясен е този климат във Великобритания към българи и румънци. Българите и Румънците бяха развявани като плашило по време на кампанията за референдума за Брекзит и именно затова са ни необходими солидни юридически гаранции. Ние предлагаме конкретни мерки как да бъде поставена тази цел", заяви той.
Едно от исканията на инициативата е да се запази пряката юрисдикция на Европейския съд по отношение европейските граждани във Великобритания в продължение на 15 години след Брекзит.

Настоява се също така българското правителство да следи отблизо преговорите по структурата на омбудсмана, която трябва да се създаде за защита на правата на гражданите на ЕС и да изисква ясни гаранции, че тя ще бъде изцяло независима от британското Министерство на вътрешните работи (Хоум офис), "чиято тревожна твърда практика тази година бележи исторически ръст в депортациите на граждани от Европейския съюз".

Друго искане е да се направят промени в българския изборен закон, така че да отпадне ограничението от най-много 35 секции за гласуване в страна извън ЕС, каквато ще е Великобритания след като напусне съюза.

Настоява се също и за олекотяване на процедурата по получаване на уседнал статут във Великобритания в посока тя да стане безплатна, тъй като сега финансовата бариера от 72 лири е непосилна за голяма част от българите там. Сред исканията е и отсега да се планират промени в Изборния кодекс.

Евродепутатът Светослав Малинов, който е един от подписалите писмото, напомни, че тава дума за стотици хиляди българи. Въпреки всички уверения от британска страна, окончателно споразумение между ЕС и Великобритания може да крие неприятни изненади за българите, които искат за останат във Обединеното кралство, като излишни бюрократични спънки и ненужни разноски за легализиране на статута им за престой.

Стефан Тафров каза, че основното настояване е правителството на дефинира статута на българските граждани като абсолютен приоритет по време на преговорите за излизане на Великобритания от ЕС. Тафров смята, че като пълноправен член на ЕС България може да работи с други държави като Полша, Румъния, Литва, чиито граждани са изправени пред същия проблем. Според дипломатически източници на Тафров преговарящите от ЕС са направили отстъпки пред Обединеното кралство именно за правата на европейските граждани след излизането на Острова от ЕС, за да получи отстъпки за ирландската граница и финансовия принос на Великобритания.

Споделяне

Още от България