Български маски с активен филтър от костилки от кайсия пазят от COVID-19

Има готовност да се произвеждат до 40 000 такива маски дневно и още 3000 шлема

Защитна маска с филтър с активен въглен от костилки от кайсия не пропускат вируси с големина подобна на коронавирусите. Има готовност да се произвеждат по 30 хил. – 40 хил. дневно от тези маски.

Това съобщи Министерството на икономиката след среща на министърът на икономиката Емил Караниколов с български производители и учени. На нея са били представени образци на маски, защитни шлемове и очила, чието производство започва.

Маските с филтри с активен въглен от костилки на кайсия са тествани във вирусологията към Биологическия факултет на Софийския университет. Тестовете са доказали, че се наблюдават 50 часа, през които вирусът не може да преминава през маската.

Маските с костилка от кайсия могат да се ползват многократно, като се стерилизира под пара. Това казаха учените проф. Стоян Шишков и проф. д-р инж. Павлинка Долашка, разработили новото предпазно средство. Показани бяха и готовите маски.

Министър Караниколов изтъкна готовността на българските учени и производители със съдействието на държавата да започнат производството на тези защитни материали.

По рано през деня след среща в Министерството на икономиката стана ясно, че започва и производство на български шлемове и очила.

Поне 5 фирми започват производство, чийто капацитет може да надскочи 3000 шлема на ден.

За защитните очила се разработва технология, която да бъде готова до седмица и ще бъде вкарана в производство в компании от автомобилния клъстер.

Предвижда се количествата да бъдат не само за захранване на българския пазар, но и за фирми от цяла Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес