Български месо, мед и вино минават за гръцки

През последните години на територията на Гърция действа широка престъпна мрежа за внос и разпространение на земеделски продукти от балкански страни, които се пласират на пазара като гръцки продукти, пише атинският ежедневник Елефтеротипия, цитиран от БТА.

От 2002 г. насам годишно в Гърция са били внасяни близо 650 000 глави ярета и агнета от България и Румъния на цени от две евро за килограм, чието месо впоследствие се е продавало на гръцкия пазар за осем евро, разкрива вестникът.

Областният управител на Янина Алекос Кахриманис съобщава пред изданието, че през последните месеци властите са спрели вноса на 55 000 глави агнета от България и Румъния, за да осуетят пласирането им като гръцки продукт.

Подобна схема на внос и разпространение е била установена и при други земеделски продукти, посочва изданието. По данни на гръцката икономическа полиция /СДОЕ/ през последните две години в Гърция са внесени десетки хиляди хектолитри шира и вино от България и почти всички останали балкански страни, както и от Латвия, Кипър и Австрия. Заради безразборния внос на вино в Гърция тазгодишната местна продукция е останала нереализирана, пише вестникът.

През последните две години е бил засечен и безконтролен внос на 2000 - 3000 тона мед от балканските страни, а от Ирак в страната са били внесени три хиляди тона стафиди. Месо, внасяно от балкански страни и представяно като гръцки продукт, се пласира и на кипърския пазар, съобщава пък кипърското издание Филелефтерос.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?