Български министър обвини англоезичен сайт в "реч на омразата"

Български министър обвини англоезичен сайт в "реч на омразата"

Министърът за европредседателството Лиляна Павлова обвини англоезичния новинарски сайт Bulgarianpresidecy.eu в "реч на омразата", а създателят на сайта, че "работи срещу страната си". Това се е случило по време на срещата на Павлова с група от 56 чуждестранни журналисти, поканени да отразят официално старта на българското европредседателство.

Лиляна Павлова е била попитана от финландския журналист Пекка Микканен за англоезичния сайт, както и за лошата позиция на България в международните класации за медийна свобода. Павлова не е коментирала класации, но остро е атакува медията.

"Дори не искам да споменавам този сайт, защото не желая да давам гласност на инициатива на някого, който се опитва да работи срещу страната си. Това не е официалният сайт на председателството. Този сайт, въпреки че дублира името на българското председателство, не бива да се взема предвид, когато се отразява националната позиция, по който и да е въпрос. България има свой официален сайт (на председателството). Мисля, че няма нужда да даваме гласност, защото заедно с вас (чуждестранните журналисти)... ние разчитаме на вас. Свободата на медиите не означава, че трябва да допускаме реч на омразата или фалшиви новини", каза Павлова, цитирана от Bulgarianpresidency.eu.

Тя не конкретизира кои точно публикации съдържат "фалшиви новини" и "реч на омразата".

Новинарският сайт бе създаден през есента на миналата година от заместник-главния редактор на базираната в Брюксел медия Euractiv Георги Готев. За разлика от Euractiv, сайтът Bulgarianpresidency.eu е фокусиран само върху България. Той базира своите публикации само на факти, които са добре известни на българските власти. Сайтът е много популярен в Брюксел, защото всекидневно отразява събитията в България на английски език като "журналистически проект за наблюдение на Българското председателство на Съвета на ЕС".

"Моята цел (зад създаването на сайта) е да запълня, доколкото е възможно, нуждата от свободна и независима журналистика за председателството и за България като цяло. Аз не правя това сам, тъй като трима други български журналисти дават своя принос от София. Аз "не работя срещу страната си", а ѝ служа, което смятам за свой дълг като журналист и гражданин", се казва в позицията на създателя на сайта Георги Готев.

Той казва, че тъй като има и белгийско гражданство, възнамерява да съди Лиляна Павлова за клевета пред белгийски съд.

През 2017 г. България се срина до 109 позиция в класацията на "Репортери без граници" за медийна свобода. Страната е най-ниско поставена от всички членки на ЕС. През 2007 г., когато България бе приета за член на ЕС, тя заемаше 51-а позиция.

Споделяне

Още от България