Български младежи ще пеят на олимпиадата в Лондон

Петима български ученици ще бъдат включени към  хора "Гласове на младежката музика", който ще пее на различни събития по време на олимпийските и параолимпийските игри в Лондон през 2012 г., съобщи Британският съвет в София.

За целта диригентът на формацията Ричард Фростик пристигна в сряда в София, за да проведе прослушване сред възпитаниците на българските музикални училища. Избраните пет деца ще бъдат обявени на 20 януари в концертната зала на Националното музикално училище "Любомир Пипков".

Хорът се състои от 120 от най-талантливите британски младежки гласове, но по идея на диригента към него ще се присъединят още 10 младежи от други държави. Половината от тях ще са от България, а останалите пет от Бразилия.

Решението на Ричард Фростик да избере петима млади певци точно от България се дължи на любовта му към звученето на българските гласове, която той преоткри по време на посещението си у нас миналата година, уточняват от Британския съвет. Тогава той е бил в България  по покана на културния институт, за да работи по проекта “Международни гласове” с 300 деца от четири български училища - Националното музикално училище "Любомир Пипков", 134 СОУ "Димчо Дебелянов" и "Евроучилище РОВЕЛ" в София и Националното училище по изкуствата "проф. Веселин Стоянов" в Русе.

Прослушването ще се проведе в четвъртък и в него ще участват възпитаници на музикални училища и хорове от цялата страна, поканени от Британския съвет.

Кандидатите трябва да са на възраст между 16 и 20 години. Те трябва да имат изключително добър певчески глас и желание за учене на нови неща.

Ричард Фростик би желал да чуе от всеки кандидат по две контрастиращи песни, като пеенето ще бъде без акомпанимент. Подборът на песните изцяло зависи от изпълнителите. По време на занятието кандидатите ще бъдат помолени да изпълнят няколко упражнения – фолклорни, поп, класическо пеене – стига да дават възможност да се чуят качествата на гласа.

От кандидатите се очаква още да пеят с добра интонация и точно чувство за ритъм; да интерпретират песен експресивно, като използват богата гама от вокални цветове, динамика и фраза; да артикулират думите в текста ясно и разбираемо; да подхождат към всички жанрове и стилове музика с ентусиазъм, любопитство и уважение; да остават концентрирани и да демонстрират професионално отношение по време на продължителни репетицииу се посочва в съобщението.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?