Български отбор отива на немски финал по роботика с проект в помощ на възрастни

Младежите от българския отбор по роботика

Българският отбор по роботика KASAPIN40 за втора поредна година се класира за финалите на състезанието FIRST LEGO League в Германия. На 12 и 13 януари 2013 г. осемте състезатели ще представят своя проект, който е разработен в помощ на възрастните хора, съобщиха менторите на отбора от SAP Лабс България. В миналогодишния финал на турнира отборът бе четвърти.

Възможността да защитят позицията си от 2011 г. или да завоюват по-висока петте момчета и трите момичета от българския отбор спечелиха след полуфинал в Словакия, където в надпревара с над 140 деца от 18 европейски отбора се класираха първи. В Германия KASAPIN40 ще мери сили с 24 отбора, които са се класирали след регионално ниво и полуфинали в цял свят.

 

Състезанието се провежда в четири категории – представяне на научноизследователски проект, техническо интервю, игра с роботите и отборна игра. Освен първи в генералното класиране, българчетата грабнаха и две първи места в категориите техническо интервю и игра с роботи.

 

На полуфиналите в Словакия на 4 декември KASAPIN40 представиха и своя научноизследователски проект по темата на състезанието тази година – Проблеми на хората от третата възраст. Децата изследваха проблемите на възрастните хора, свързани със здравословното състояние и неговото следене. Проектът на отбора е гривна, която следи на всеки час кръвното налягане, пулса и др. показатели на организма и ако те са над зададените максимални / минимални стойности, гривната изпраща сигнал към медицински центрове, лекар или бърза помощ, за да може да се обърне незабавно внимание на възрастния човек.

 

На световно ниво тази година, както и миналата са се записали над 19 000 отбора от цял свят. Само от Централна и Източна Европа в тазгодишното издание се сформираха над 700 отбора - от България, Словакия, Германия, Австрия, Чехия, Унгария, Полша, Швейцария.

 

Състезанието в България се организира от Училище по роботика „Robopartans“. Основни спомоществователи на състезанието и децата в България за втора поредна година са SAP Лабс България и SAP AG, както и Булсатком, Телерик и Ciela.

Споделяне

Още от