Български партии може да влязат в проруско европейско обединение

Български партии може да влязат в проруско европейско обединение

Италианският вицепремиер, вътрешен министър и лидер на крайнодясната партия Лига Матео Салвини ще създаде в Европейския съюз нов алианс - "Лига на лигите", който ще призовава за тясно сътрудничество с Русия.

Новото обединение ще бъде формирано преди изборите за Европарламент през май догодина и ще включва може би "интересни партии" от Швеция, Белгия и България. Това заяви пред  "Известия" Джанлука Савоини, външнополитически съветник на Салвини, пише руското издание.

"Подкрепяме изцяло инициативата на г-н Салвини за създаване на голяма лига на партии в ЕС, които искат да видят Европа на народите, а не федерална европейска супердържава. Няма пречки нашата група в Европарламента да се разшири, включвайки партии от страни, които още не са установили дружески отношения с нас", коментира пред вестника холандският евродепутат Марсел де Грааф, съпредседател на групата "Европа на народите и свободата" в Европейския парламент.

Групата му обединява италианската партия Лига с френския Национален сбор, доскоро казващ се Национален фронт, холандската Партия на свободата, Австрийската партия на свободата и с десни сили от Белгия, Полша и Германия.

"Известия" припомня предишна инициатива на Салвини да бъдат сплотени на общоевропейско ниво всички "свободни суверенни сили, желаещи да бранят своя народ и своите граници". Според цитирани в материала експерти това означава, че идната година ще се засилва антимигрантската риторика в ЕС.


Идеята за създаване на общоевропейски алианс бе изказана от Матео Салвини на годишния конгрес на партията му в неделя, уточнява вестникът.

При всяко положение стремежът на различни десни партии към членство в анонсирания от Матео Салвини евроскептичен алианс ще зависи до голяма степен от политическата конюнктура, добавя "Известия".

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?