Български петзвездни хотели вече са резервирани за идното лято

Министърът на туризма очаква подобрение на миналогодишния рекорден летен сезон

Министърът на туризма Николина Ангелкова

В разгара на летния туристически сезон данните към момента сочат, че той ще е още по-успешен в равнение с отбелязания през 2016 г. рекорден ръст на приходите и туристите. Потвърждават се прогнозите за 7-10% ръст на годишна база, а петзвездни хотели у нас вече са резервирани за следващото лято. Това показва устойчива тенденция в сектора, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова пред бТВ в сряда.

По думите ѝ за поставяне на много добра основа за идното лято се провеждат преговори със световните туроператори ТУИ, "Томас Кук“ и "Дер Туристик“, но е много важно как страната ни смята да се определи като туристическа дестинация.

Ангелкова каза още, че целта на ръководеното от нея ведомство е осигуряването на безпроблемен летен сезон и по Черноморието са командировани над 900 служители на МВР. Отделно туристическата администрация редовно прави проверки по морските плажове. Извършват се геодезични заснемания на свободните зони, следят се и разрешителните за водните коридори, чистотата и достъпът до ивиците, за да се установи дали се спазват изискванията. Към момента има "кандидати“ за прекратяване на техните договори за наем или концесия, защото са факт драстични нарушения, посочи министърът.

На ден получаваме от 20 до 50 сигнала на горещия телефон, който сме обявили на сайта на министерството. Най-сериозните нарушения това лято, различни от миналата година, са на бивши наематели, които са спечели новите търгове, но не искат да подпишат договори за плажовете, а в същото време ги ползват. Или предишният наемател не дава на новия да влезе във владение и ползва досегашните си обекти. За това сме сезирали и прокуратурата, каза Ангелкова.

Тя обърна внимание, че е абсолютно нарушение на туристите да се предлагат задължителни пакети за ползване на плажни принадлежности и в такива случаи се налагат глоби, както и ако чадърите или шезлонгите са счупени, но се иска пълна такса за тях. За тези несъответствия ще бъде сезирана КЗП и при санкциите ще бъдем безкомпромисни, обеща министърът.

На въпрос за сезона в Слънчев бряг министър Ангелкова съобщи, че за 2016 г. приходите от нощувки в местата за настаняване в курорта са над 266 млн. лв., което е над 22% ръст спрямо 2015. Приходите от нощувки на чужденци са с над 49 млн. лв. повече, което е 24% увеличение. Към 800 хил. чуждестранни туристи са посетили Слънчев бряг миналата година. Анализите показват, че по-голямата част от чужденците у нас идват за семейна почивка, допълни тя.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?