Български плажове се оказват недостъпни за масовите туристи

Около 800 българи и германци без достъп до шезлонг и чадър на плажа "Златна рибка"

Български плажове се оказват недостъпни за масовите туристи

Плажовете по българското Черноморие се оказват недостъпни за масовите туристи. Институциите са залети от жалби на плажуващи и хотелиери, но не взимат мерки.

Така за поредна година туристическия сезон по българското Черноморие тръгва със скандали. Началото бе дадено с продължаващото бетониране на крайбрежието и казуса "Алепу вилидж". Днес продължава с ограничаване на достъпа на туристите до плажовете.

Всичко това се случва на фона на рекламирането на българското Черморие, като зона свободна от коронавирус и посрещането на първите туристи с погача, мед и сол лично от ресорния министър Николина Ангелкова.

Поредният скандал се разгаря и след като правителството раздаде непрозрачно концесии по време на извънредното положение заради пандемията. Парламентът пък даде възможност да се намалят наполовина концесионните възнаграждения с цел българските плажове да са атрактивни за туристите.

Случаят "Златна рибка"

Засега добрите намерения остават само на думи и хартия, а около 800 български и германски туристи, настанени в хотелите около плаж "Златна рибка" край Созопол са без чадъри и шезлонги, съобщиха от Бургаската регионална туристическа камара.

Причината е, че избраният от правителството концесионер "Карлтън" все още не е влязъл във владение. В същото време хотелите приемат гости от средата на юни 2020 г., посочват от камарата.

В пакетната почивка на туристите влиза безплатното ползване на чадър и шезлонг на плажа, но хотелиерите няма с кого да подпишат договори за предоставянето на тази услуга. За това с писмо помолили министър Ангелкова да им разреши за тяхна сметка да извадят и наредят шезлонги на плажа и да поддържат плажната ивица до встъпването на концесионера, за да останат клиентите доволни. От Министерството на туризма обаче им отговорили, че ако го направят, ще бъдат глобени. Към момента няма официална позиция от ведомството на министър Ангелкова.

"Намалихме цените с 40%, за да бъдем атрактивни на българския пазар. Сега търпим допълнителни финансови загуби от неустойки заради неизпълнение на договорени услуги. Това е в разрез с апела на министерството да задържим българите на нашето Черноморие", коментира Руми Моневска, мениджър на "Лагуна бийч". По думите ѝ в подобна ситуация са и колегите ѝ от "Блу Оринж", както и гости на двата комплекса и още пет хотела в Созопол.

Бургаската регионална туристическа камара е изпратила ново писмо до министър Ангелкова и до председателя на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев.

"Недопустимо е бизнесът да полага усилия да привлича туристи, а да няма добросъвестен и легитимен стопанин на плажа", каза Иван Иванов, председател на туристическата камара в Бургас.

Новият концесионер

Няма официална информация защо новият концесионер на плажа "Златна рибка" - дружеството "Карлтън" ЕООД все още изпълнява задълженията си.

Правителството обяви, че то е избрано за концесионер на 10 юни 2020 г., като срокът на концесията му е 20 години.

"Карлтън" се задължава ще предоставя шезлог на плажа на цена до 10 лв. и един чадър също на цена до 10 лв. с ДДС в зоната за платени плажни принадлежности на "Златна рибка".

Годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е 85 762 лв. без ДДС. "Карлтън" са обещали да инвестират в подобряване на облика на морския плаж 800 160 лв. с ДДС.

Управител на "Карлтън" ЕООД е Светлин Станчев, който не беше открит за коментар. Възможно е Министерството на туризма да се е забавило с подписването на договора по административни причини и концесионерът да не може да влезе във владение, предполагат хотелиери.

Преди това плаж "Златна рибка" се стопанисваше от бургаското дружеството "Ами Груп Р" ЕООД, но в началото на годината концесията с него беше прекратена предсрочно, заради системни нарушения. Сред тях са по-малко от изискуемите спасителни постове, частичен отказ за осигуряване през целия ден на задължителното здравно и медицинско обслужване, по-малка от минималната изискуема площ на свободна зона и други.

Прокуратурата разпореди на Ангелкова да направи проверки

На фона на случващото се по българското Черноморие прокуратурата не пропусна да се намеси и сезира министъра на туризма и председателя на Комисията за защита на потребителите за проблеми и закононарушения по плажовете.

Проверката на Върховната административна прокуратура е образувана по информация в медиите, с която се провокират съмнения за неспазване на нормативноустановени изисквания при ползване на морските плажове и нарушаване на потребителските права, се казва в съобщението на прокуратурита.

По тази причина ВАП възлага на министър Ангелкова да провери спазва ли се Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Сигналите до прокуратурата са свързани с ограничаване и затрудняване на свободния и безплатен достъп до плажовете, създаване на пречки за свободно разполагане на плажни принадлежности - чадъри, шезлонги, постелки, плажни дюшеци и други. Съобщава се и за нарушаване на изискването за размера и местоположението на зоната за свободното им разполагане от посетителите на морския плаж. Ангелкова трябва да провери и дали концесионерите изпълняват задължението за предоставянето на плажни принадлежности на цени не по малко от 50 на сто от цените за сезон 2019 г. или от максималните цени по съответния договор, се казва в съобщението на прокуратурата.

Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов трябва да извърши проверка за нарушения на Закона за защита на потребителите, свързани със събиране на такси за услуги, цените на които не са предварително обявени видимо.

Споделяне

Още от Бизнес