В. "Файненшъл таймс":

Български поуки - оставката на правителството е знак, че растежът има значение

Оставката на българското правителство след съпроводени с насилие протести е предупреждение за други европейски страни, коментира в четвъртък британският вестник "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Въпреки признаците, че най-тежките проблеми в еврозоната и свързаната с тях криза може би са отминали, социалните размирици в Европа в момент, когато тя страда от слаб растеж, могат да се разразят с достатъчна сила, за да свалят дори правителствата на държави, които не са пряко засегнати от кризата, отбелязва вестникът.

Той отбелязва, че десноцентристкото правителство на Бойко Борисов е разглеждано като поредната жертва на "икономиите". България обаче не е подложена на особено строги мерки за икономии в смисъл на болезнено затягане на бюджета. За разлика от своите съседи Гърция, Румъния и Сърбия, тя не е изпаднала в нужда от международно спасяване.

Безработицата в България е 12 процента и, макар да расте, не е висока в сравнение с тази в други европейски държави. Както отбелязва един пазарен анализатор, държавните ѝ финанси са отлични. Доскоро страната се гордееше като остров на сравнителна икономическа стабилност на Балканите.

Но масовите протести напоследък избухнаха заради неспособността на правителството да постигне ръст в производството и заплащането на труда. Заплатите остават най-ниските в ЕС. Тлеещото разочарование от политическия елит, смятан за корумпиран и обслужващ собствените си интереси, избухна, след като месечните сметки за електричество скочиха до 100 евро при средна месечна заплата от 387 евро, пише по-нататък "Файненшъл таймс".

Борисов заслужава уважение за това, че подаде оставка, без да рискува по-нататъшно насилие. При положение, че сега вероятно ще има предсрочни избори, всички партии би трябвало да се ангажират да се придържат стриктно към правилата. Предизвикателствата за конституционния ред и демокрацията, каквито имаше в Румъния след протести, довели до промяна във властта миналата година, трябва да бъдат избегнати. След като обаче и двете основни политически сили не се ползват с особена обществена подкрепа, има опасност радикалните партии да бъдат печелившите в един разпокъсан парламент, коментира вестникът.

Главната тема на изборите ще бъде намирането на начини за намаляване на енергийните разходи. Но една от поуките от падането на правителството е, че който и да дойде на власт, ще трябва да удвои усилията за справяне с корупцията, която може би допринася за тези големи разходи. Борисов дойде на власт през 2009 г. именно с това обещание, но напредъкът бе бавен.

Друга поука е, че въпреки цялото съсредоточаване на ЕС върху фискалната дисциплина, растежът има значение. България покрива маастрихтските критерии за членство в еврозоната, обвързала е своята валута с еврото от 1997 г. и избегна дълговата криза. Но това не печели гласове. Това е поука, която могат да изпитат на гърба си дори правителствата на по-богати страни, отбелязва "Файненшъл таймс".

Оставката на българското правителство влезе в страниците и на други световни издания.

Министър-председателят на България Бойко Борисов подадеоставката на правителството след масови протести срещуповишаването на цените на електричеството, корупцията ивлошаването на жизнения стандарт, пише в. "Ню Йорк таймс".

Въпреки че разумната фискална политика на правителствотопомогна на страната да не изпадне в нужда от международноспасяване като Унгария и Румъния, увеличаването на безработицатаи слабият растеж заедно със замразяването на заплатите ипенсиите и увеличаването на данъците мобилизираха всепо-недоволната средна класа, отбелязва изданието.

Оставката на Борисов може да е сигнал за политическия залезна една от най-колоритните политически фигури в България.Бившият инструктор по карате, бодигард, пожарникар и кмет наСофия някога беше смятан за толкова непобедим, че българите гонаричаха "Батман", изтъква вестникът.

Някои хора бяха доволни от оставката на Борисов, но мнозинаостанаха песимистично настроени. Като се има предвид тежкатаикономическа ситуация, малцина изразиха увереност, чеуправляващите или опозицията ще успеят да решат проблемите нахората, посочва в. "Вашингтон пост".

Анализаторите са разделени по въпроса доколко разумен е билтози ход на българския премиер. Някои смятат, че оставката му щепомогне за успокояване на обстановката и ще подобри шансоветена неговата партия ГЕРБ на изборите. Други прогнозират, че уличните протести ще продължат, отбелязва в. "Айриш таймс".

След оставката на правителството планираните за юли избориможе да бъдат изтеглени по-рано. Дотогава България вероятно щебъде управлявана от служебен кабинет, в който Борисов и неговатапартия не искат да участват. Това не е изненадващо, защото който поеме управлението на страната в сегашната ситуация, щезагуби, коментира германският "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Споделяне

Още от Свят