Български преселници в Украйна искат хан Кубрат да бъде канонизиран

Хан Кубрат да бъде обявен за светец от Българската православна църква, тъй като бил един от първите владетели в Европа, който е приел християнството. Екзотичното предложение е на наследници на български преселници в Украйна и се подкрепя от Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) и Асоциацията на българите по света (АБС).

“Подготвяме предложение до българския патриарх Неофит и Светия синод”, обясни председателят на БАНИ акад. проф. д-р Григор Велев, цитиран от в. “Целокупна България” и агенция "Фокус" във вторник.

Велев се аргументира с това, че според исторически източници хан Кубрат на 7-годишна възраст бил изпратен в Константинопол, за да получи добро образование и аристократични обноски. След като основава Стара Велика България през 632 г. той покръстил целия си двор, а неговата сестра станала ревностен последовател на християнството. Поради мощния удар на хазарите обаче, владетелят от рода Дуло, не успял да покръсти народа, пише изданието.

"Това не намалява неговото значение като първия български държавник, приел християнството”, посочва академикът, според когото всички основания за канонизацията на хан Кубрат са налице.

Той дава за пример Унгарската църква, която е обявила за светец първия унгарски крал Стефан I Унгарски, както и Руската православна църква, която канонизира Александър Невски – велик княз на Владимирско-Суздалското княжество, чието управление се смята за началната точка на руския етнос и на руската държавност.

Споделяне

Още от Общество

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?