Български проект за мухи, превръщащи боклук в храна, участва в конкурс за милион долара

Български проект за мухи, превръщащи боклук в храна, участва в конкурс за милион долара

Български проект за създаване на "ферми" за отглеждане на специален вид мухи, които хранейки се с органични отпадъци да ги преработват в протеини и ларвите да се използват за производство на храни за животни, се състезава за наградно финансиране за реализация на иновативната идея.

Стартъпът НАСЕКОМО (NASEKOMO) на семейство българка и французин бе избран да представи България на глобалния финал на конкурса за бизнеси с кауза "Чивъс Венчър" (Chivas Venture 2018), който ще се състои по време на конференцията TNW в Амстердам през май 2018 г.

Ежегодно конкурсът подкрепя иновативни компании, използващи силата на предприемачеството, за да променят средата около себе си към по-добро. Българският стартъп, които ще представи страната ни на финала на състезанието, развива социално отговорен бизнес, базиран на технология за превръщане на органичните отпадъци в алтернативен източник на протеини чрез отглеждането на ларви на насекомото Black Soldier fly.

Проектът НАСЕКОМО е базиран на концепцията за кръговата икономика и плановете са да се отглеждат ларви на въпросния вид муха, която може да превръща бързо и ефективно органични отпадъци в протеини, хранейки се с тях и трупайки протеинова биомаса. След обработка, тази биомасата се използва за храна на животни, при които ларвите са естествена част от храненето.

Реализацията на проекта би решила едновременно проблема с натрупването на органични отпадъци, които при загниването си отделят метан и допринасят за замърсяването на въздуха, и растящата нужда от протеини, за чието създаване традиционните индустрии изразходват все по-оскъдните природни ресурси - обработваема земя, вода и рибен запас. Произведените по този начин протеини ще позволят и на фермерите да изхранват по-евтино своите животни.

"Създадохме НАСЕКОМО, защото дълбоко вярваме, че много от най-значимите проблеми пред обществото ни имат своите решения, които не изискват огромни бюджети, а по-скоро иновативно и нестандартно мислене. Технологията за извличане на протеини, която развиваме, е доказателство за това", коментира Олга Марсенак, съосновател на компанията със съпруга си.

Всички 28 финалисти в конкурса от цял свят първоначално ще преминат през бизнес акселераторска програма в Оксфорд, а след това ще получат възможност да представят проектите си в рамките на водещия технологичен фестивал TNW в Амстердам през май 2018. Там амбициозните предприемачи, ще се състезават за място в челната петица, за да получат своя шанс да убедят международното жури, включващо инвеститори, предприемачи и представители на медиите, че заслужават част от наградния фонд от 1 млн. долара.
На 4 април 2018 г., малко преди финала на Чивъс Венчър 2018, ще започне и триседмично онлайн гласуване, на базата на което 250 хил. долара от общия награден фонд ще бъдат разпредели между проектите с най-много гласове. На големия финал на състезанието през май 2018 г. международното жури ще определи между кои финалисти ще се разпредели останалата част от наградния фонд.

НАСЕКОМО се състезаваше да стане представител на България в световния финал с още три стартиращи социално отговорни бизнеса –Checkpoint Cardio, AGNON и Jamba.

Checkpoint Cardio е система за онлайн наблюдение на пациенти, спешна реакция, превенция и диагностика в реално време. Така при постоянен контрол на пациентите в реално време, независимо къде са те, може да се намали смъртността при рисковите пациенти, а също така се спестяват пари на здравната система, тъй като се вземат превантивни мерки. Тази телемедицинската система се развива от 3 години, до момента е прегледала над 36 000 пациента и е спасила от смърт стотици хора в България и на Балканите. Сега системата се интегрира в здравни системи на няколко европейски държави, като Австрия Германия, Франция, Русия и Гърция.

Проектът на компанията AGNON на софтуерните специалисти Живко Стефанов и Стойно Калвачев е специален тип ракетна печка "Гамера”, която работи на дърва и дори шишарки, високоефективна е и отделя изключително малко въглеродни емисии. Топлината се усилва от вградена глинена пейка, която има акумулиращ ефект. Предимството на уреда е, че ползва два до три пъти по-малко горива, което може да е и екобрикети, отпадна дървесина от мебелната промишленост.

Третия претендент беше JAMBA - Career for all - онлайн платформа, която свързва бизнеса с хората с увреждания в България, оптимизирайки процеса за тяхната интеграция в пазара на труда. Освен подбор на персонал, платформата предлага и модул за онлайн и офлайн обучения и предварителна подготовка, адаптирани за хора с различни възможности.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес