Български проститутки създават проблеми в Германия

След падането на визите през 2001 г. значително е нараснал броят на българките, принуждавани към проституиране в Германия и съседните страни. Това заявява директорът на федералната криминална служба Карл Мьорбел в интервю за "Дойче веле".

Големи проблеми властите имат в момента с България.

Мьорбел посочва, че германските полицаи работят съвместно с колеги от Холандия, Белгия и Великобритания, тъй като българските организации, занимаващи се с търговия с хора, са активни както в Германия, така и в тези държави.

Ние искаме и заедно с българската полиция да се опитаме да окажем влияние на местна почва, да се опитаме да спрем тази тенденция. Затова и през последната година български колеги бяха тук на обучение, а през тази година ще осъществим подобна програма и с Румъния.

87 % от всички жертви на търговията с хора са от Средна и от Югоизточна Европа. Сред тях има много рускини, а делът на латвийките рязко е намалял в резултат на съвместните действия с местните следствени органи, посочва Мьорбел.

Търговията с хора представлява своеобразен случай на използване на насилие, което нанася необозрими щети на жертвите, смята Мьорбел. Затова е необходимо тясно презгранично сътрудничество. Най-важно е жените да бъдат добре просветени и да са наясно с възможните опасности, посочва той.

И когато видят във вестника, че в Германия има свободни места за момичета, че може да се работи в баровете, те трябва да си дават сметка за рисковете. Все пак не всяка жена, която бива доведена тук, е съвсем наивна. Освен това има проститутки, които пристигат тук и вярват, че ще могат да спечелят куп пари, без да имат и най-малката представа, че отношението към тях тук ще бъде като към робини.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: