Български съдия ще лежи 4 години в затвора за подкуп

Славчо Петков

Съдията от Велико Търново Славчо Петков ще лежи 4 години в затвора за подкуп, реши в четвъртък окончателно Върховният касационен съд. Това е най-голямата присъда за корупция, присъждана на български магистрат за последните най-малко 15 години.

Акцията срещу магистрата се проведе през есента на 2010 година. Славчо Петков е подслушван в продължение на няколко месеца, преди да бъде арестуван на 20 октомври 2010 г. пред дома му в кв. "Картала" във Велико Търново.

Тогава полицаите откриват въпросните шест хиляди лева в белязани банкноти в джоб на коженото яке, с което бил облечен. Според прокуратурата сумата е била последна вноска от подкуп в размер на 25 000 лв., които съдията поискал от подсъдимия Емил Шопов-Шопа. Той дал рушвета заради водено срещу него дело за кражбата на 10 тона нафта на стойност 20 000 лв през 2005 година.

Делото на Шопа се гледало на втора инстанция от Окръжния съд в Търново, а съдия Славчо Петков бил член на съдебния състав. На първа инстанция подсъдимият бил оправдан.

Емил Шопов – Шопа свидетелства, че съдията взел подкупа, за да постанови "благоприятно" за него решение - да потвърди оправдателната му присъда. Магистратът сам си поискал рушвета в казино в Търново, където често се засичал с Шопа, защото двамата играели на ротативки.

Съдията бе признат за виновен през 2012 година от Софийският градски съд, който му постанови 5 година затвор. На втора инстанция Софийският апелативен съд го оправда.

През 2015 г. казусът за първи път стигна до върховния съд, който отмени оправдаването и върна делото за ново разглеждане в апелативния съд. Основният мотив на върховните съдии бе, че втората инстанция буквално и безкритично е преписала защитните обяснения на Славчо Петков.

При второто гледане на делото от апелативния съд съдията получи 5 години затвор. Сега той бе признат за виновен окончателно от ВКС, но присъдата му бе редуцирана с една година.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?