Скопски вестник по повод посещението на Плевнелиев в Атина:

"Български слон в македонски стъкларски магазин“

"Български слон в македонски стъкларски магазин“

"Български слон в стъкларски магазин". Това пише скопският "Дневник" по повод посещението на българския президент Росен Плевнелиев в Атина.

Българският президент Росен Плевнелиев не пестеше думи за тесните връзки и голямото приятелство между България и Гърция след вечерята с гръцкия си колега Каролос Папуляс в Атина, пише вестник "Дневник", цитиран от БТА.

Награден с гръцкия орден "Голям кръст на Ордена на Спасителя", Плевнелиев подчерта, че неслучайно е първият държавник от Европа, който посещава Гърция след парламентарните избори.

Не е случайно, че ръководителите на двете държави разговаряха на срещата по въпроса за и мето на Македония, а Папуляс заяви, че колкото повече нашата страна настоява на идеологията на македонизма, толкова повече ще се изправя пред затворените врати на НАТО и ЕС, пише скопският вестник.

Спорът между Атина и Скопие е тема, по която се разговаря на почти всички срещи между български и гръцки представители, пише изданието.

Докато срещата между Плевнелиев и Папуляс в Атина продължаваше, група български професори анализираха за вестник "Труд" води ли София правилна политика по отношение на Македония и въпроса за името.

Професорите оценяват като интересна логиката на българския премиер Бойко Борисов, според която името Република Македония не съдържало териториални претенции, а предложеното име Северна Македония било заплаха.

Професорите предлагат на Борисов добре да осмисли българската политика към Македония, вместо да се произнася за предложения за името, което може да се сравни с български слон в македонски стъкларски магазин, пише скопският вестник.

Споделяне

Още от Балкани