Български Совиньон блан получи световен приз

Български Совиньон блан получи световен приз

Българско вино от сорта Совиньон блан, реколта 2017 г. спечели престижна международна награда на Международния винен конкурс в Лос Анджелис. Виното е Face-to-face и се произвежда от избата "Ню Блуум" (New Bloom) в град Съединение. То получи най-високото отличие – Best of Class, в конкуренцията на изби от 18 държави, сред които Аржентина, Австралия, Бразилия, Чили, Франция, Италия, Нова Зеландия, Южна Африка, Испания, САЩ и др.

В 79-то издание на Лос Анджелис Интернешънъл Уайн Компетишън (Los Angeles International Wine Competition) участваха 2921 вина от 885 производители. Конкурсът в Калифорния се е утвърдил като един от най-престижните такива в рамките на САЩ. Журито се състои от 70 международни експерти, а вината се оценяват със слепи дегустации по 100-точкова система.

“Наградата за Face-to-Face Совиньон блан е особено специална за нас, защото ни нарежда сред вина от региони с доказани позиции на световния пазар. Вярваме, че призът е стъпка напред в разпознаването на България като висококачествен производител, а да надделееш над такава сериозна конкуренция с толкова познат сорт е истински успех. Още повече, състезанието се организира в Калифорния – щат прочут с доброто си вино. На този фон сме още по-горди с признанията за нашите марки.“, коментираха от екипа на избата. Освен титлата “Best Of Class” избата от Съединение спечели златен медал за своето New Bloom Регент. PIXELS розе е със сребро, а бронзови медали получиха PIXELS Каберне Совиньон и Face-to-Face Розе.

Това е поредното международно отличие за българските вина. На последното издание на Concours Mondial de Bruxelles те общо 44 медала, а страната ни се нареди сред десетте производители с най-много отличия. Там New Bloom Winery спечели общо пет медала, два от които златни за своите розета.

На Mundus Vini златните медали за родните изби бяха 7, сребърните – 24. Интересен факт е, че единственото злато дойде за немски сорт Регент, който се отглежда от избата в Съединение. На престижния конкурс Vinalies Internationales от 50 изпратени български вина 18 получиха медали. Родните производители показват все по-добри резултати с класическите френски сортове като Сира, Мерло, Каберне.

Споделяне

Още от Бизнес