Български свещеник изправи Вселенския патриарх пред съд в Истанбул

Вселенският патриарх Вартоломей се появи на необичайно за него място - като обвиняем в съдебната зала - облечен в дългото си черно расо, за разлика от останалите свещеници, обвиняеми по същото дело, съобщава Асошиейтед прес.

Обвиненията, повдигнати срещу Вартоломей и още 12 свещеници, също са рядкост за преобладаващо мюсюлманска, но светска Турция. Те са обвинени затова, че са попречили на други да изповядват религията си и да извършват религиозни служби, уволнявайки един свещеник, пише Асошиейтед прес.

Обвиненията срещу Вартоломей и другите свещеници са повдигнати от Божидар Чипов, член на българска православна църковна фондация, както е регистрирана по турските закони българската общност.

На първото дело на 18 септември м. г. обвиняемите не се явиха и съдът постанови да дойдат на 16 януари под заплаха от принудително довеждане. Тогава патриархът също не дойде и бе решено, ако не се яви отново, да бъде принудително доведен с белезници пред съда.

Чипов и неговите авдокати твърдят, че Вартоломей не е имал право да уволнява българския свещеник Константин Костов, защото българската православна църква в Истанбул е отделена от Патриаршията през 1840 г. след конфликти между двете. Адвокатите на Чипов смятат, че Костов е бил наказан, защото е отказал да спомене Вартоломей в молитвите си и да издава свидетелства за брак и за кръщение, написани на гръцки език, пише АП.

"Константин Костов отказа да спомене името на върховния религиозен лидер в литургията си, както се изисква. Ние го предупредихме и след като не се подчини, беше уволнен", е казал Вартоломей, според съдебния протокол. Вселенският патриарх отрекъл да е имало опити от страна на Патриаршията да наложи гръцкия език на негръцките православни общности в Истанбул.

Опитите на патриаршията да наложат кръщелни и венчални свидетелства обаче още от 1996 година. Оттогава се изостриха и отношенията с гръцкото духовенство. Високопоставена българска делегация от София тогава ходи до фенер да успокоява духовете, но скандалът продължи до уволнението на отец Коста и назначаването на нов български свещеник, изпратен от София - отец Милко Топузлиев, брат на Видинския митрополит Дометиан.

Междувременно, на няколко пъти при появата на гръцки духовници в българската желязна църква "Св. Стефан" и опитите им да водят литургията на гръцки, българите викаха турската полиция и подаваха жалби в съда.

През 1996 г. гръцки митрополит бе осъден на половин година затвор, след като отслужил литургия на гръцки език в българската църква.

Отстраняването на отец Костов бе решение, одобрено от Светия синод в София и от директора на вероизповеданията доц. Иван Желев, които предпочитат да запазят добрите си отношения с Вселенския патриарх - личен приятел на премиера Сакскобургготски.

Позицията на Божидар Чипов обаче остава непроменена - той нарича Вартоломей "гръцки", а не "вселенски" патриарх - титла, която използват и турските власти. Чипов твърди, че се прави опит за асимилиране българската общност, тъй като гръцката патриаршия смята, че всички българи са елини, че българската общност ѝ е подчинена и я управлява, и затова трябва да се прави, каквото тя нареди.

Още трима духовници се явиха пред съда в понеделник. Обвиняемите може да получат присъда до пет месеца затвор, ако бъдат признати за виновни в процеса, който представлява предизвикателство към властта на Вартоломей, пише АП.

Вселенската патриаршия в Истанбул датира от времето на Византийската империя, рухнала след превземането на тогавашната столица на Византийската империя - Константинопол, от османските турци през 1453 г. Макар че гръцката православна общност в Турция вече е съвсем малка, Патриаршията запазва седалището си в Истанбул, припомня АП.

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?